Netanjahu nemet mondott Obama tervére Izrael és Palesztina határáról

Barack Obama, rendkívüli beszéd, Oszama bin Laden, Osama halott, Fehér Ház, Terrorizmus
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok új közel-keleti stratégiáját vázolva az amerikai elnök kijelentette, hogy Izrael és Palesztina határainak az 1967-es vonalakra kell épülniük, amelyeket kölcsönösen elfogadott területcserék által módosítanának. Obama elutasította azt a palesztin tervet, hogy szeptemberben az ENSZ közgyűlése ismerje el a palesztin állam függetlenségét. A bejelentés után a palesztin elnök rendkívüli ülést hívott össze, az izraeli miniszterelnök pedig kizárta, hogy a zsidó állam visszatérjen az 1967-es határok mögé. Obama bejelentette azt is, hogy Egyiptom adósságából egymilliárd dollárt elengednek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok elvi alapon továbbra is támogatni fogja a gazdasági reformot és a demokratikus átmenetet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában - jelentette ki csütörtökön a washingtoni külügyminisztériumban az amerikai elnök.

A régióban követendő új amerikai stratégia alapelveit ismertetve Barack Obama kijelentette: "Az üzenet egyszerű: ha a térség országai vállalják annak a kockázatát, amit a reform von maga után, élvezni fogják az Egyesült Államok támogatását". Az elnök szerint a politikai átalakulás sikere szorosan összefügg a gazdaság állapotával. Ezzel összefüggésben a tunéziai és az egyiptomi gazdaság stabilizálására és modernizálására irányuló, az IMF és a Világbank bevonásával biztosítandó csomagtervet ismertetett. A CNN amerikai hírtelevízió szerint Obama túl sok konkrétumot nem említett az arab tavasz reformjairól. Bejelentette, hogy Egyiptom adósságából egymilliárd dollárt elengednek, és szintén egymilliárd dollárnyi hitelgaranciát nyújtanak az országnak.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy szerinte Izrael és Palesztina határainak az 1967-es vonalakra kell épülniük, amelyeket kölcsönösen elfogadott területcserék által módosítanak. Az Egyesült Államok új közel-keleti stratégiájának alapjait ismertetve Barack Obama leszögezte, az izraeli-palesztin béke alapja az, hogy a két nép számára két állam jöjjön létre, egy életképes Palesztina és egy biztonságban élő Izrael. "A demokratikus zsidó államról szóló álom nem válhat valóra tartós megszállás közepette" - szögezte le az elnök.

Barack Obama beszédében elutasította azt a palesztin tervet, hogy szeptemberben az ENSZ közgyűlése ismerje el a palesztin állam függetlenségét. Egyúttal megjegyezte, Izrael jogosan aggódik a biztonságáért, miután a Palesztin Hatóság fő ereje, a Fatah mozgalom nemrég kiegyezett az iszlamista Hamásszal, amely nem ismeri el Izrael állam létét.

A beszéd után Mahmúd Abbász palesztin elnök rendkívüli ülésre hívta össze a Palesztin Hatóság vezetőségét, az izraeli miniszterelnök pedig kizárta, hogy országa visszatérjen az 1967-es határok közé, mert azok szerinte védhetetlenek. Benjámin Netanjahu hozzátette azt is, hogy reméli: az Egyesült Államok betartja ígéretét, amellyel azt sugallta, hogy megmaradhatnak a zsidó telepek.

Az amerikai elnök szankciókat jelentett be a szíriai elnök ellen - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. "Basar al-Asszád elnöknek egyetlen választása van, vagy levezeti az átmenetet Szíriában, vagy távozik a hatalomból. A szíriai kormánynak be kell fejeznie a kormányellenes tüntetőkre való lövöldözést, és meg kell engednie a békés demonstrációkat" - mondta Obama.