Obama a vízumkönnyítésről is tárgyalt Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Lengyelországot az Egyesült Államok egyik legközelebbi és legszilárdabb szövetségesének nevezte Barack Obama, aki elnökként először látogatott Varsóba. Az amerikai elnök a lengyel kormányfővel tárgyalt a Lengyelországgal szemben fenntartott vízumkötelezettség eltörléséről is.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök támogatja az amerikai kongresszus tervezetét a vízumkiadási rendszer módosítására, amely lehetővé tenné a Lengyelországgal szemben fenntartott vízumkötelezettség eltörlését. Az amerikai elnök erről a Donald Tusk lengyel kormányfővel tartott szombati munkaebéd után beszélt.

Az amerikai elnök és a lengyel miniszterelnök gazdasági kérdésekről is tárgyalt, köztük a lengyelországi palagázkészletek kiaknázásában és az atomenergia felhasználásában kialakítandó kétoldalú együttműködés. Obama kifejezte meggyőződését, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok "újraindítása" a kelet-közép-európai térségnek is hasznára lesz.

Szombaton Varsóban Barack Obama Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel is találkozott. A kétoldalú találkozó után az amerikai elnök Lengyelországot az Egyesült Államok egyik legközelebbi és legszilárdabb szövetségesének nevezte. Hangsúlyozta, hogy olyan országok mint Ukrajna, Lengyelországról vehetnek példát, hogyan kell végrehajtani a demokratizálást. Az amerikai és a lengyel elnök egyetértett abban, hogy erős nyomást kell gyakorolni Fehéroroszországra a demokratikus szabadságjogok érvényesítése érdekében.

Az amerikai elnök, aki először látogatott Lengyelországba, péntek esti érkezése után két jelképes gesztussal kezdte programját: megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, és lerótta tiszteletét az 1943-as varsói gettófelkelés áldozatainak emlékműve előtt. "A gettó hősei varsói emlékműve előtti tisztelgés és koszorúzás valószínűleg azt a célt is szolgálta, hogy Barack Obama amerikai elnök jobb képet alakítson ki magáról a zsidó közösség szemében" - mondta a Rzeczpospolita című lapnak Longin Pastusiak, a lengyel szenátus volt elnöke, baloldali politikus, aki könyvet írt az amerikai elnökökről.

A gettó hőseinek emlékműve előtt Obama hosszasan időzött, és sorban elbeszélgetett zsidó szervezetek és a Világ Igazai Lengyel Társaságának ott összegyűlt képviselőivel, mások között Wladyslaw Szpilman zsidó zongoraművész - Roman Polanski Oscar-díjas filmje, A zongorista főhőse - özvegyével. Pastusiak szerint Obama ezzel a gesztussal nemcsak a gettófelkelés áldozatai előtt akarta leróni tiszteletét, hanem javítani akarta a róla alkotott képet a zsidó közösség szemében, miután Izraelben élesen bírálták amiatt, hogy javasolta a független palesztin állam létrehozását, az 1967-es határokat véve tárgyalási alapnak.