Nemzeti önvédelem volt Bin Laden megölése az amerikai igazságügyi miniszter szerint

Vágólapra másolva!
Nem akarta magát megadni, ezért jogszerű lépés volt Oszama bin Laden hétfő éjjeli megölése az amerikai igazságügyi miniszter szerint. Eric Holder nemzeti önvédelemnek nevezte az akciót washingtoni meghallgatásán.
Vágólapra másolva!

Nemzeti önvédelemnek és jogszerű lépésnek nevezte Oszama bin Laden megölését az amerikai igazságügyi miniszter szerdán szenátusi meghallgatásán - írja a BBC brit közszolgálati médium. Az Egyesült Államok korábban elismerte, hogy bin Laden fegyvertelen volt, amikor hétfőn éjjel megtámadták és megölték az amerikai haditengerészet különleges egységének tagjai a pakisztáni Abbottabadban.

Eric Holder szerint Oszama bin Laden nem akarta megadni magát, ezért megfelelő lépés volt a lelövése. "Ha megadta volna magát, vagy legalább megpróbálta volna megadni magát, akkor azt nyilvánvalóan elfogadták volna a katonák, de mivel semmilyen jelét nem mutatta ennek, ezért megfelelő lépés volt a lelövése" - mondta az igazságügyi miniszter.

Holder magyarázatában hivatkozott Oszama bin Laden azon kijelentésére, miszerint részese volt a 2001. szeptember 11-i New York-i támadásnak. Az amerikaiak többsége elégedett az elnök döntésével. Barack Obama megítélése három nap alatt tizenegy százalékot javult. Sokan vannak azonban, akik szerint Oszama bin Laden megölése óta megnőtt egy Egyesült Államok ellen irányuló terrorista támadás veszélye.