Nem akar elnökjelölt lenni az egyik legesélyesebb republikánus

Vágólapra másolva!
Nem kíván beszállni a republikánus elnökjelöltségért folyó versenybe Mike Huckabee korábbi arkansasi kormányzó. Huckabee, akit sokan az egyik legesélyesebbnek tartottak arra, hogy elnyerje a konzervatív elnökjelöltséget a jövő évi amerikai elnökválasztásra, azt mondta, döntése "megmagyarázhatatlan belső békével töltötte el".
Vágólapra másolva!

Nem tervezi, hogy ringbe száll a jövő évi amerikai elnökválasztásban Mike Huckabee korábbi republikánus arkansasi kormányzó. A politikus erről egy interjúban beszélt a Fox News amerikai hírtelevízióban. Huckabeet sokan esélyesnek tartották arra, hogy ezúttal elnyerje a republikánus elnökjelöltséget - az előző elnökválasztás előtt alulmarad John McCainnel szemben -, de végül nemet mondott.

Minden tényező amellett szól, hogy induljak, de a szívem azt mondja, ne" - mondta Huckabee. A baptista lelkész és vezető konzervatív politikus jelöltségét a felmérések szerint sok befolyásos keresztény-konzervatív szavazó támogatta volna. Ha elindult volna, akkor ott kellett volna hagynia jelenlegi jól fizető televíziós és rádiós műsorvezetői állását.

Az interjúban azt mondta, hogy családja is támogatta, és a kampány finanszírozása sem okozott volna nehézséget, de átgondolta, és úgy döntött mégsem száll versenybe. "Válaszom világos és egyértelmű: nem akarok indulni a republikánus elnökjelöltségért idén." Döntése a saját bevalása szerint "megmagyarázhatatlan belső békével töltötte el".

A republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelem a BBC szerint idén lassan formálódik, még úgy is, hogy Barack Obama demokrata párti amerikai elnök, aki jelezte, hogy 2012-ben újra indul a posztért, sebezhetőnek tűnik. Eddig hárman jelezték, hogy ringbe szállnak a konzervatívok jelöltségéért: Newt Gingrich, a republikánusok korábbi szenátusi frakcióvezetője, Ron Paul texasi kongresszusi képviselő, illetve Mitt Romney, Massachusetts volt kormányzója.