Mégsem írta alá lemondását a jemeni elnök

Vágólapra másolva!
A szerda napközbeni hírekkel ellentétben nem írta alá lemondását Ali Abdullah Száleh jemeni elnök. Száleh korábban azt ígérte, hogy egy hónapon belül átadja a hatalmat.
Vágólapra másolva!

Dolgavégezetlenül utazott el szerdán a jemeni fővárosból az Öbölmenti Együttműködési Tanács küldöttsége (GCC), mert Ali Abdullah Száleh jemeni elnök és ellenzéke végül nem írta alá a közvetítésükkel kidogozott megállapodást a belpolitikai válság rendezéséről.

Az elvben már elfogadott tervezet szerint a 33 éve hatalmon lévő Száleh egy hónapon belül távozott volna a tisztségéből, ami az ellenzék fő követelése. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan melyik részleten bukott meg az egyezség. Az egyezmény aláírásának hírét az elnök egyik tanácsadója is megerősítette korábban az al-Arabíja hírtelevízió szerint. Az eseményre már a múlt hét végén Szanaába érkezett Abdel-Latíf az-Zajáni, a GCC főtitkára.

A három hónapja az utcákon tüntetők közül azok, akik Száleh azonnali távozását akarják, elégedetlenek a megállapodással, és jelezték, hogy tovább folytatják tiltakozásukat. Szerdán lezárták az ország legnagyobb vörös-tengeri kikötőjét, Hodeidát, ahol szünetel a hajóforgalom, két nagyvárosban, Taizzban és Ibben pedig a dolgozók nagy része által támogatott sztrájkkal bénították meg az életet.