Már csak az elnök aláírása hiányzik a békés jemeni átmenethez

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki erők megállapodtak a jemeni elnök távozásának menetrendjéről, Ali Abdullah Száleh elnök pedig vasárnap írhatja alá a dokumentumot. Az eddig felajánlott megoldásokat azonban eddig már kétszer elutasította.
Vágólapra másolva!

Megállapodott a jemeni ellenzék a hatalom átadásának menetrendjéről, amely segíti Ali Abdullah Száleh elnök távozását, igaz még az elnöknek is alá kell írnia az életbe lépéshez. Az ellenzéki erők által aláírt dokumentumot az öböl-menti országok közvetítésével hozták létre.

A Reuters szerint a 33 éve hatalmon lévő Szálehre óriási diplomáciai nyomás nehezedik, hogy aláírja a dokumentumot, miután a megegyezést eddig már kétszer elutasította, legutóbb szerdán.

Az egyik ellenzéki vezető a Reuters szerint azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió és az öböl-menti országok képviselőinek jelenlétében írták alá a megállapodást.

A Reuters szerint az elnök távozásának menetrendjére vasárnap kerülhet Száleh aláírása. A cél érdekében Barack Obama is megszólalt csütörtökön, kijelentette, hogy a jemeni elnöknek ki kell tartania a hatalom átadásának korábban kinyilvánított szándéka mellett.

Az Arab-félsziget déli részén fekvő Jemenben hetek óta zajlik tüntetéssorozat, a demonstrálók az elnök távozását követelik. A jemeni zavargásokról szóló híreket itt olvashatja.