Letartóztatták a bin Laden villáját építtető vállalkozót

Vágólapra másolva!
A pakisztáni rendőrség őrizetbe vette az Oszama bin Laden abbotabadi luxusvillájának építéséért felelős vállalkozót. A villa tulajdonosát azonban még keresik.
Vágólapra másolva!

Két nappal Oszama bin Laden halála után őrizetbe vették az al-Kaida-vezér búvóhelyéül szolgáló abbotabadi luxusvilla építéséért felelős vállalkozót - közölte szerdán a pakisztáni rendőrség egyik szóvivője. A hatóságok azt akarják kideríteni, hogy a fallal körülvett, többszörösen biztosított háromemeletes lakóházat célzottan az al-Kaida számára építették-e. A rendőrök még keresik a villa tulajdonosát, aki 2005-ben az építkezést megrendelte. (Arról, hogy hogyan élt bin Laden a villában, itt olvashat bővebben.)

Forrás: AFP/Farooq Naeem
Oszama bin Laden háza Abbottabadban

Aszif Ali Zardari pakisztáni államfő közlése szerint Iszlámábád nem vett részt Oszama bin Laden likvidálásában, és nem tudott arról, hogy a terroristavezér az ország területén tartózkodik.

A legtöbb biztonsági szakértő azonban erősen kételkedik abban, hogy bin Laden éveken át zavartalanul élhetett Pakisztánban a titkosszolgálatok és a hatóságok tudta nélkül. A pakisztáni külügyi államtitkár a BBC rádiónak azonban azt mondta, hogy a pakisztáni hírszerzés "alapvető szerepet" játszott az al-Kaida terrorhálózat vezérének felkutatásában. Szalman Basir hozzátette: Pakisztán már 2009-ben jelezte, hogy az épületegyüttes a "lehetséges helyszínek" közé tartozhat. A pakisztáni politikus szerint országa nem szorul rá, hogy külön bizonygassa érdemeit ebben az ügyben".