Kitiltottak a rádióból egy politizáló ukrán időjóst

Vágólapra másolva!
A jövőben felvételről sugározzák az ukrán rádióban az időjárás-jelentést, miután az ukrán meteorológia intézet egyik munkatársa politikai üzeneteket szőtt bele a múlt csütörtökön. Az időjóst kitiltották az éterből.
Vágólapra másolva!

Az ukrán nemzeti rádióadó nem kapcsolja többé egyenes adásban a központi meteorológiai intézetet, miután annak munkatársa élőben sugárzott időjárás-jelentésében Ukrajna belpolitikai helyzetét bírálta. Ljudmila Szavcsenko, az ukrán központi meteorológiai intézet időjárás-előrejelzési osztályának a vezetője a Kijevből sugárzó ukrán nemzeti rádióban május 12-én, élő adásban beolvasott időjárás-jelentésébe politikai kritikát szőtt.

A meteorológus bevezetőjében Ukrajna szépségéről beszélt, majd hirtelen az országban uralkodó politikai helyzet bírálatára váltott. Egyebek mellett hangsúlyozta: "érthetetlen, miért nem szerethető a világnak ez a gyönyörű sarka, ez az ország, az ukrán nép, hogy ennyi gyötrelmet kelljen elszenvednie". Ezt követően tiltakozott az ország megosztására irányuló kísérletek ellen, majd befejezésül a várható időjárást ismertette - adta hírül szerdán internetes honlapján a Kommerszant-Ukraina című ukrán üzleti napilap.

Az esetet kommentálva Roman Csajkovszkij, az ukrán nemzeti adót működtető állami rádiótársaság hírigazgatója a lapnak elmondta: a jövőben az időjárás-jelentést a rádió kizárólag felvételről fogja sugározni. Ha valaki az időjárásról beszél, akkor mondandójának az időjárásról kell szólnia - fogalmazott.

Eltiltásáról Szavcsenko az újságnak kifejtette: megérti, hogy az ukrajnai helyzettel kapcsolatos megjegyzései után többet nem állhat mikrofon elé az országban. Hozzátette: nem bánja, hogy kitiltották az éterből, a munkáját ugyanis eddigi beosztásában végezheti tovább. A kiadvány szerint Ukrajnában már előfordult hasonló eset a 2004-es elnökválasztás idején, amikor Natalja Dmitruk jeltolmács az állami televízió élő adásában beolvasott híreket úgy interpretálta nézőinek, hogy ami azokban elhangzott, az teljességgel hazugság, az ország valódi elnöke Viktor Juscsenko. Kiállásáért 2005-ben Juscsenko magas állami kitüntetést adományozott a televíziós jeltolmácsnak.