Kínával tárgyalna az emigráns tibeti kormány új vezetője

Vágólapra másolva!
A tibeti emigráns kormány újonnan megválasztott vezetője azt mondta csütörtökön, hogy kormányzata kész lesz tárgyalni Kínával bármikor és bárhol. Korábban kilenc tárgyalás fulladt kudarcba Kína és Tibet követei között.
Vágólapra másolva!

Az emigráns tibeti kormány újonnan megválasztott vezetője azt mondta, hogy "bárhol, bármikor" kész tárgyalni Kínával - tudósít az AP amerikai hírügynökség.

Lobszang Szangai újságíróknak azt is mondta csütörtökön Újdelhiben, hogy fő feladatának a Tibet szabadságáét vívott küzdelmet tekinti, és azt szeretné elérni, hogy a dalai láma visszatérhessen a szülőföldjére.

Kilenc korábbi tárgyalás Kína és a dalai láma követe között nem hozott előrelépést - emlékeztet az AP. Kína 1950-ben foglalta el Tibetet, a dalai láma pedig 1959-ben menekült Észak-Indiába.

A 43 éves Lobszang Szangait, a Harvard Egyetem akadémikusát április végén választotta meg az emigráns tibeti kormány új vezetőjének a mintegy 150 ezer főre becsült tibeti emigráció. A posztot korábban a dalai láma töltötte be, ő azonban márciusban jelezte, hogy átruházná tisztségét egy hivatalosan megválasztott személyre. Lobszang Szangai átveszi a dalai láma korábbi feladatait, ő azonban továbbra is megtartja Tibet szellemi vezetőjének szerepét.

itt olvashat