Már kilenc halottja van a hasmenésjárványnak Németországban

Vágólapra másolva!
Bár az első számú kórokozó-hordozónak tekintett spanyolországi uborkát kivonták a német üzletekből, a hasmenésjárvány nem enyhül Németországban. Szombat délutánig kilencre nőtt a halálos áldozatok száma, ezernél is többen betegedtek meg, kétszáz ember állapota válságos. A járvány elsősorban Hamburgban terjed, ahol a városi kórházak már alig tudják elhelyezni a betegeket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában tovább növekedett, és szombat délutánig kilencre nőtt a spanyol uborkából származó bélbaktérium okozta fertőzés halálos áldozatainak a száma Németországban. A Robert Koch járványügyi intézet közlése szerint már ezernél is több megbetegedést regisztráltak. A fertőzöttek közül több mint kétszáz beteg állapota válságos.

A járvány elsősorban Észak-Németországban, leginkább Hamburgban terjed, de a fertőzés felütötte a fejét a közép- és délnémet tartományokban is. Szombati hírek szerint a hamburgi kórházak immár kapacitásaik legvégső határáig jutottak. Az orvosok újabb és újabb gyógyszerekkel próbálkoznak, hogy megelőzzék a betegségből kialakuló szövődményeket, a veseelégtelenséget és a vérszegénységet.

A hamburgi higiéniai intézet még csütörtök este jelentette be, hogy a Spanyolországból importált salátauborkában találták meg az úgynevezett EHEC-bélbaktériumot, amely a mostani járvány felelőse. Az uborka feltehetően Málaga tartományból származott.

A málagai termelők szövetsége cáfolta, hogy baktériummal fertőzött uborkát exportáltak volna Németországba. A szövetség képviselője közölte, hogy más országokba is exportáltak az általuk termelt uborkából, de sehonnan nem érkezett hasonló panasz. A spanyolok szerint a szállítmány út közben vagy már Németországban fertőződhetett meg. Hasonlóan foglalt állást a spanyol kormány is, a mezőgazdasági minisztérium megalapozatlan gyanúsítgatásokról beszélt.

A Robert Koch Intézet egyébként nem zárja ki, hogy a betegséget okozó bélbaktériumot más élelmiszerek is tartalmazzák. Az intézet ezért azt tanácsolta a lakosságnak, hogy tartózkodjon az észak-németországi uborka, valamint paradicsom és saláta fogyasztásától.

Ez viszont a német parasztok szövetségének tiltakozását váltotta ki, akik élesen támadták a Robert Koch Intézetet. Az uborkatermelők szerint ugyanis ez a bejelentés napi 2 millió eurós kárt okoz nekik.

Szombati felmérések szerint a járvány hatására a németek mintegy hatvan százaléka nem fogyaszt paradicsomot, salátát és uborkát.