Husángokkal zavarták szét a demokráciát követelő marokkói tüntetőket

Vágólapra másolva!
Rohamrendőrök és motorosok oszlattak föl vasárnap két ellenzéki tüntetést Marokkóban. A rendőrök husángokkal kergették szét a többezres tömegeket, akik demokráciát és jobb életkörülményeket követeltek.
Vágólapra másolva!

Husángokkal felfegyverzett motoros rendőrök oszlatták fel a kormány ellen tüntető tömegeket Marokkó több nagyvárosában - írja a Washington Post. Az amerikai lap szerint az észak-afrikai ország legnagyobb városában, Casablancában, valamint a főváros, Rabat szomszédságában található Sale városában is többezres tüntetések voltak, amelyeket a reformpárti Február 20. mozgalom szervezett.

A tüntetők az AP hírügynökség tudósítójának azt mondták, hogy szabadságot, méltóságot és demokráciát, valamint jobb életkörülményeket követelnek. A tömeg a politikai berendezkedést is kritizálta, és demokratikus alkotmányért emelte fel a szavát.

Marokkóban jelenleg VI. Mohammed király diktatórikusan gyakorolhatja hatalmát, a király döntéseit csak egy általa kijelölt tanácsadó testülettel vitatja meg (a marokkói forrongások hátteréről itt olvashat bővebben). Az országban ugyan demokratikusan választott parlament működik, de a király kezében összpontosul a végrehajtó hatalom, VI. Mohammed törvényerejű rendeleteket hozhat, feloszlathatja a parlamentet, és leválthatja, illetve kinevezheti a miniszterelnökét.

A vasárnapi tüntetések feloszlatása után a Washington Post szerint motoros rendőrosztagok cirkáltak a városokban, hogy megakadályozzák a tüntető csoportok egyesülését. A hatóságok páncélos rohamrendőröket is bevetettek. Sérültekről nem érkezett hír.