A szomszédból figyelték Bin Ladent a CIA kémei Pakisztánban

Pakisztán, Abottabad, al kaida, Oszama bin Laden, Rejtekhely,
Vágólapra másolva!
Éjjellátó készülékekkel, teleobjektíves fényképezőgépekkel figyelték hosszú hónapokon át Oszama bin Ladent az amerikai hírszerzés emberei - tudta a meg a Washington Post. Az amerikai kémek az al-Kaida vezérének abbotabadi házától nem messze laktak.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden abbotabadi rejtekhelyét az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynökei egy közeli házból tartották szemmel, és hónapokon keresztül gyűjtötték az al-Kaida-vezér elleni kommandós akció sikeres végrehajtásához szükséges információkat - jelentette pénteken a Washington Post. Az amerikai napilap nevük elhallgatását kérő amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy a CIA munkatársai tavaly augusztus óta Abbotabadban egy bérelt házból, tükröző üvegek mögül figyelték Bin Laden fallal körülvett villáját, látogatóit és a környékbeli lakókat.

A hírszerzők teleobjektíves fényképezőgépeket és éjjellátó készülékeket használtak, valamint érzékeny lehallgatókészülékekkel próbálták a házban folyó, illetve a telefonos beszélgetéseket elcsípni. Az ügynökök az esetleges menekülőalagutak felderítésére radaros műholdat használtak.

A lap értesülése szerint az információgyűjtés Abbotabadban olyannyira alapos és kiterjedt volt, hogy az amerikai kongresszus - a CIA kérésére - több tízmillió dollárt különített el a finanszírozására. "A CIA feladata volt megtalálni Bin Ladent és a megöléséhez szükséges előkészületeket megtenni. A hírszerzési munka a lehető legteljesebb volt, és a katonákra maradt a feladat elvégzése" - fogalmazott a Washington Post által idézett, meg nem nevezett amerikai tisztségviselő.

A Washington Post cikke kitért arra, hogy annak ellenére, hogy egy rendkívül koncentrált akcióról volt szó, amely végül a terroristavezér elfogásához és megöléséhez vezetett, egyetlen amerikai kém sem tudta lefotózni Bin Ladent vagy felvenni a hangját.