Hivatalosan is lemondott politikai hatásköreiről a dalai láma

Vágólapra másolva!
Vasárnap bólintott rá a dalai láma arra a parlamenti döntésre, amely lehetővé teszi, hogy hivatalosan is átruházza politikai és adminisztratív hatásköreit a tibetiek által választott új vezetőkre. Az ehhez szükséges alkotmánymódosítási szándékot még márciusban jelentette be a vallási vezető.
Vágólapra másolva!

A tibeti vallási vezető rábólintott az emigráns kormány alkotmányának módosítására, amely szerint átruházhatja politikai felelősségét a közösség által választott vezetőkre - írja a BBC brit csatorna online oldala. Az erről szóló döntést a parlament háromnapos, Dharamszalában tartott ülésen hozták meg, a dalai láma pedig vasárnap hagyta jóvá a változásokat - mondta a szóvivője kedden. Az emigráns politikus továbbra is a tibeti közösség vallási vezetője marad.

A dalai láma márciusban jelentette be, hogy lemond a tibeti emigráns kormány vezetéséről, mondván: eljött az ideje annak, hogy átengedje a tisztséget egy "szabadon választott" vezetőnek. Tendzin Gyaco emlékeztetett rá: régóta szorgalmazta, hogy a tibeti népnek szabadon választott vezetője legyen, akinek "átadhatja a hatalmat". Ennek érdekében javasolta a tibeti emigránsok alkotmányának módosítását. "A demokratikus rendszer lényege rövid távon, hogy azt feltételezzük: a választott vezetők által képviselt politikai felelősség a közjót szolgálja" - fogalmazott még márciusban. "Annak érdekében, hogy a demokratizálódás folyamata teljesen végbemenjen, számomra most jött el az idő, hogy átruházzam hatáskörömet egy választott vezetőségre" - indokolta döntését.

A dalai láma politikai szerepe nagyrészt ceremoniális - az emigráns kormányt hivatalosan egy választott miniszterelnök vezeti -, de a kabinet minden más tagjának szerepét elhomályosítja. Jóllehet a dalai lámák hagyományosan Tibet politikai és vallási vezetői voltak egyben, Tendzin Gyaco régóta úgy tekinti, hogy ő már "félig visszavonult" a politikai vezetői szereptől. Viszont továbbra is a tibeti buddhisták szellemi vezetője. A XIV. dalai láma 1959 óta él Indiában, ahol több mint százezer tibeti menekült lakik 19 különböző telepen.