Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bombákat találtak Dublinban az angol királynő látogatása előtt

Vágólapra másolva!
Még meg sem érkezett Írországba II. Erzsébet angol királynő, de az ír hatóságok már két bombát is találtak Dublinban kedden. Az egyik működőképes volt, de már hatástalanították. II. Erzsébet négynapos látogatásának helyszíneiről a nézelődőket is eltávolítják.
Vágólapra másolva!

Két bombát is találtak az ír hatóságok II. Erzsébet angol királynő látogatása előtt Dublin közelében - írja a Telegraph brit napilap. Az egyiket egy Dublinba tartó busz csomagterében, ezt már hatástalanították is, a hatóságok szerint a bomba működőképes volt. A másik bomba vizsgálata még folyik - közölte az ír hadsereg. Hétfőn Londonban bombafenyegetés miatt kellett átvizsgálni a belvárost, ami azt sejteti, hogy a királynő látogatása aktivizálta az ír szélsőségeseket.

Száz évvel az utolsó angol király vizitje után négynapos hivatalos látogatásra érkezik a korábban elnyomott Írországba kedden II. Erzsébet angol királynő, ezért valószínűleg várhatók még incidensek. Mindenesetre a királynő látogatásának helyszíneiről a nézelődőket és a járókelőket is eltávolítják a következő négy napban. Az ír hatóságok fokozott figyelemmel kísérik az ismert szélsőségeseket, akik Észak-Írország brit fennhatósága ellen agitálnak, az elmúlt napokban több embert le is tartóztattak. A látogatás részleteiről itt olvashat bővebben.

Keserű múlt

Írország és Nagy-Britannia kapcsolatát keserű évszázadok jellemzik, így nem véletlenül tekintik a királynő látogatását történelminek - emlékeztet a BBC. Az angolok első, 1171-es írországi hadjárata óta a briteket Írországban többnyire kizsákmányoló megszállóknak, az angol királyokat távoli hűbéruraknak tekintették, és a 19. századi nagy éhínség is brit fennhatóság alatt érte az országot.

Bár az utolsó királyi látogatáson Dublinban karneváli hangulatban fogadták V. György királyt, nem sokkal később megkezdődött az ír függetlenségi háború, amely végül a század közepén vezetett teljes függetlenséghez. A II. világháborúban a britek által hiába várt ír segítség, a máig húzódó északír kérdés és a múltbéli ellentétek még mindig bonyolítják a két ország viszonyát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről