Háborús bűnök miatt három líbiai vezetőt vonhatnak felelősségre Hágában

katonai parádéval fogadta Kadhafi az Afrikai Unió küldöttségét
Vágólapra másolva!
Három letartóztatási parancs kiadását fogja kérni a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze líbiai vezetők ellen. Sajtójelentések szerint háborús és emberiesség elleni bűnök miatt a vádlottak padjára ülhet maga Kadhafi és fia is. A CIA igazgatója úgy tudja, hogy Kadhafi még életben van.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) három letartóztatási parancs kiadását fogja kérni a Líbiában elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt - jelentette be szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze. "A következő hetekben az ICC elé terjesztem az ügyet, és kérni fogom a bírákat, hogy adjanak ki nemzetközi körözést azon személyek ellen, akik a legnagyobb felelősséggel tartoznak a líbiai területen elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekért" - mondta.

A Guardian című brit napilap internetes oldalán szerdán nyugati diplomatákra hivatkozva azt írta, hogy ez a lépés növelheti a Tripolira nehezedő nemzetközi nyomást.

A főügyész már kedden azt nyilatkozta, hogy szilárd bizonyítékok vannak civilek legyilkolására, emberek tömeges letartóztatására.Ocampo közölte, hogy legalább öt bizonyíték alapján tarthatják majd meg az előzetes tárgyalásokat az elkövetkező hetekben. Neveket egyelőre nem említett, de az al-Arabíja arab hírtelevízió úgy tudja, hogy megvádolhatják magát Kadhafit, a fiát és a reformista Szaif al-Iszlamot is, akinek erős brit kapcsolatai vannak. Az al-Arabíja értesülése szerint a vádlottak padjára ülhet a korábbi külügyminiszter, Musza Kusza, aki Nagy-Britanniába disszidált, valamint Abu Zejd Omar Dorda, a líbiai biztonsági szervezet főigazgatója is.

Leon Panetta, a CIA igazgatója az NBC amerikai tévétársaságnak Kadhafiról azt mondta, hogy "legjobb tudomásunk szerint még életben van". Moammer Kadhafi az ellene irányuló felkelés kezdete óta csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, és vasárnap óta nem látták. Háled Káím líbiai külügyminiszter-helyettes szerdán egy sajtóértekezleten azt mondta, hogy Kadhafi kedden törzsi vezetőkkel találkozott.

Kadhafi szombaton kis híján légi csapás áldozata lett, amikor rakétatalálat érte azt az épületet, amelyben tartózkodott. A NATO által végrehajtott támadást Kadhafi megúszta, de három unokája és legkisebb fia, a 29 éves Szejf al-Arab életét vesztette a líbiai kormányszóvivő szerint. A támadás után feldühödött tömeg rohamozta meg több ország tripoli külképviseletét.

Korábban Svájcban zárolták Kadhafi 360 millió svájci frankos vagyonát. Ugyanez történt a megbuktatott tunéziai és az egyiptomi vezetők betétjeivel is.