Tizenkét gyerekeket ölt meg egy NATO-légicsapás Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Két nőt és tizenkét gyereket ölt meg egy NATO-légicsapás, amely a lázadók helyett két civil házat talált el Afganisztán délnyugati részén. A légicsapást azután kérvényezték, hogy tálib lázadók támadtak meg egy szövetséges katonai bázist.
Vágólapra másolva!

Egy a NATO-erők által kért légicsapás tizenkét gyereket és két nőt gyilkolt meg vasárnap Afganisztán déli részén - írja helyi forrásokra hivatkozva a Reuters. A Helmad tartomány kormányzója által kiadott közlemény szerint a légicsapást azért kérték, mert szombaton tálib lázadók vettek tűz alá egy szövetséges bázist. "Az ISAF-légicsapás két civil házat talált el" - állítja a közlemény.

A nemzetközi erők egyik szóvivője nem erősítette meg, hogy valóban civilek haltak meg a támadás során, de vizsgálatot kezdeményeztek és különítményt küldtek a helyszínre. A BBC tudósítója szerint a helyiek nyolc gyerek holttestét vitték Helmand tartomány fővárosába. "Látjátok, nem tálibok" - mondták a BBC szerint, amikor megmutatták a holttesteket az újságíróknak.

A nemzetközi erők figyelmetlensége miatt meghalt civilek okozzák a legtöbb súrlódást az afgán elnök, Hamid Karzai és az őt támogató nyugati erők között, ráadásul azokat az erőfeszítéseket is nehezítik, amelyekkel a helyiek támogatását igyekeznek megnyerni a szövetséges erők.