Párizs líbiai diplomatákat utasított ki

Vágólapra másolva!
Nemkívánatos személynek nyilvánított a francia külügyminisztérium tizennégy líbiai diplomatát és negyvennyolc órát adott nekik, hogy elhagyják az országot. A diplomaták Kadhafi kormányának megbízásából dolgoztak Líbia párizsi nagykövetéségén. A tripoli vezető bizalmasának tartott ukrán ápolónő közben politikai menedékjogot kért Norvégiától.
Vágólapra másolva!

Két nap alatt el kell hagynia Franciaországot 14 líbiai diplomatának. Mindannyian Moamer Kadhafi kormányának megbízásából dolgoztak a párizsi nagykövetségen, azt azonban egy hónapja bezárták - írja a France24 televízió online kiadása. A protokollnak megfelelően a francia szóvivő neveket nem említett, a minisztérium hivatalos közleményében csupán "persona non gratanak" nevezte a diplomatákat.

Eközben kiderült, hogy Norvégiától kért politikai menedékjogot a Kadhafi bizalmasának tartott ukrán ápolónő. A BBC emlékeztet rá: Galyna Kolotnytska nevét a Wikileaks által kiszivárogtatott dokumentumok egyikéből ismerte meg a világ. Az iratok szerint egy amerikai diplomata úgy írta le az ápolónőt, mint egy "érzéki szőkét", aki közel állt Kadhafihoz. Kolotnytska februárban távozott Líbiából, ezt követően Ukrajnában rejtőzött el a média érdeklődése elől. Márciusban a norvég fővárosba, Oslóba költözhetett. "A bevándorlási hivataloktól úgy értesültünk, hogy politikai menedékjogért folyamodott Norvégiához" - erősítette meg a norvég rendőrség szóvívóje.