Franciaországot megrázta a szexuális zaklatással vádolt Strauss-Kahn ügye

Őrizet, Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Botrányról és megalázásról írnak a francia lapok, amelyek kivétel nélkül hosszan, több tucat cikkben foglalkoznak Dominique Strauss-Kahn New York-i őrizetbe vételével, és percről percre közölték egész nap a legújabb részleteket. A francia médiumok többsége úgy látja, a történteknek fontos belpolitikai következményei is vannak: a jövő évi elnökválasztásra készülő Nicolas Sarkozy elnöknek például jól jöhet Strauss-Kahn elfogása.
Vágólapra másolva!

"Valódi politikai földrengést" okozott Dominique Strauss-Kahn őrizetbe vétele - írja a Le Figaro. A konzervatív francia lap "Egy esélyes nagysága és hanyatlása" címmel portrét is közöl a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjéről, aki a 2012-es elnökválasztás győztese lehetett volna. A lap publicistája szerint azonban most már "egyértelmű, hogy nem Strauss-Kahn lesz a következő francia elnök". A lap szerint valószínű, hogy őrizetbe vétele után az IMF-vezető visszavonul a politikai pályától, így növekedtek a jelenlegi főtitkár, Martine Aubry, és a volt pártvezető, François Hollande esélyei, de akár Ségolene Royal, Sarkozy 2007-es kihívója is győztesen kerülhet ki a szocialista belharcokból, és újra elnökjelölt lehet.

"Képzeljük el ezt a botrányt három héttel az elnökválasztás előtt" - írja a Libération. A liberális napilap szerint "Franciaország első igazi szexbotrányának" igazi következménye, hogy Nicolas Sarkozy elnök elveszítette az "egyetlen veszélyes ellenfelét". A Libération szerint az egyetlen jó hír az, hogy még van egy év a választásokig, ezalatt a szocialisták kitalálhatják, miként kerülhetik el az újabb vereséget.

Több regionális újság (Presse Océan, Courrier de l'Ouest, Charente Libre) is úgy látja: Strauss-Kahn elfogásának igazi győztese maga Nicolas Sarkozy. A Charente Libre például úgy fogalmaz: "Sarkozy stábjában nyilvánosan senki nem örülhetett egy olyan eseménynek, amely érinti a Franciaországról kialakult képet. De a kulisszák mögött mindenki megünnepelte, hogy ismét van remény Sarkozy újraválasztására."

A La Croix katolikus napilap szerint a történtek megalázóak Strauss-Kahnnak, ha ártatlan, de mindenképp megalázó egész Franciaországnak, mert "folt esett a népről kialakult képen". La Nouvelle République du Centre Ouest regionális lap publicistája szerint viszont - a szállodaszobától kezdve a rendőrségi akcióig - "egy rossz B kategóriás film forgatókönyvéhez hasonlít" az, ami Strauss-Kahnnal történt.