Fia szerint tagadja bűnösségét a tömeggyilkossággal gyanúsított Mladic

Vágólapra másolva!
Nem tartja magát felelősnek a srebrenicai mészárlásért a csütörtökön őrizetbe vett Ratko Mladic - közölte a volt boszniai szerb tábornok fia. A tábornok hágai kiadatása ellen tüntetést szerveznek Belgrádba, miközben egy brit lap arról számolt be, hogy a szerbek szemében nemzeti hősnek számító tábornok elfogása megrendezett akció volt. A háborús bűnökkel vádolt Mladic kiadásáról a Sunday Telegraph szerint már egy éve tárgyaltak a szerbek az európai tisztviselőkkel.
Vágólapra másolva!

Ratko Mladic tagadja, hogy parancsot adott volna a srebrenicai mészárlásra - közölte vasárnap a korábbi boszniai szerb tábornok fia, miután meglátogatta apját a háborús bűnösök bíróságának szerbiai börtönében. Darko Mladic közleményben vette védelmébe apját, akit a délszláv háború idején elkövetett háborús bűnökkel vádolnak, és csütörtöki elfogása után várhatóan a hágai nemzetközi bíróság elé állítanak - írja a BBC.

A srebrenicai mészárlás során a boszniai szerb katonák mintegy 7500 bosnyák férfit és gyereket öltek meg 1995-ben, ami a II. világháború óta elkövetett legnagyobb tömeggyilkosságnak számít Európában. A háborús bűnöket vizsgáló hágai nemzetközi bíróságon ez a tömeggyilkosság a 69 éves Mladic ellen felhozott legfontosabb vád.

"Azt mondta, hogy bármi is történt Srebrenicában, neki nem volt köze hozzá" - áll Darko Mladic vasárnapi közleményében. "Rengeteg nőt, gyereket és katonát mentett meg. Azt adta parancsba, hogy menekítsék ki a sebesülteket, a nőket és a gyerekeket, aztán a katonákat is. Bármit is csináltak mások a háta mögött, arról ő nem tehet" - közölte a volt tábornok fia.

Tüntetések Mladicért

A szerb nacionalisták Ratko Mladicot továbbra is nemzeti hősnek tartják. Miközben fia közleményt adott ki a védelmében, támogatói tüntetéseket szerveztek az ország több részén. A boszniai szerb veteránok szövetsége a volt tábornok szülőfalujában, Kalinovikban tartott tüntetést, ahol a BBC tudósítója szerint több ezer ember vonult fel, békésen tiltakozva Mladic letartóztatása ellen.

Vasárnap estére a szerb fővárosba, Belgrádba is tüntetést szerveznek a parlament elé. Az 1389 nevű szélsőjobboldali szervezet a BBC szerint arra biztatja a résztvevőket, hogy "mutassák meg az áruló rezsimnek, hogy nem félnek az elnyomástól, és készek megvédeni Szerbia hőseit".

Közben Mladic tábornok ügyvédje, Milos Saljic közölte, hogy hétfőn megfellebbezi védencének kiadatását. Bár egy szerb bíróság vasárnap úgy találta, hogy Mladic egészségi állapota alapján Hágába szállítható, az ügyvéd szerint a vádlott állapota a döntés óta jelentősen romlott. "Az egészsége ma sokkal rosszabb, mint tegnap... Pszichológiai értelemben nagyon romlott" - mondta az ügyvéd az AP hírügynökségnek.

"Rábeszélték a megadásra"

Ratko Mladicot 16 évi bujkálás után csütörtökön tartóztatták le a szerbiai Vajdaságban található Lazarevo faluban. Mladic elfogása és kiadatása az egyik feltétele volt annak, hogy Szerbia továbblépjen az európai integráció útján, és a távoli jövőben az EU tagjává válhasson. A brit Sunday Telegraph értesülései szerint a letartóztatás ezért korántsem "Oszama bin Laden-stílusú" rajtütés, hanem nyugati illetékesek részvételével lezajlott hosszas egyezkedés eredménye volt.

A tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lap által név nélkül idézett nyugati hírszerzési források szerint az egykori boszniai szerb hadseregparancsnok megadásáról "valamivel több mint egy évig" folytak a tárgyalások, főleg francia, brit és német illetékesek bevonásával. A The Sunday Telegraph szerint ez arra vall, hogy a szerb hírszerzésnek kapcsolatai voltak "legalábbis Mladic védelmezőivel", az őrizetbe vétel pedig "teljes mértékben megrendezett esemény" volt. Korábban a szerb Blic is arról írt, hogy Mladic teljes nyugalommal, barátságosan fogadta az elfogására érkező kommandósokat, akiknek gratulált a megtalálásához, majd sonkával és konyakkal is megkínálta őket (erről itt olvashat).

A brit lap nyugati diplomáciai forrásai szerint Mladicot végül azzal az ígérettel sikerült rávenni az ellenállás nélküli megadásra, hogy őrizetbe vétele után gondoskodni fognak a családjáról. "Végül is jobban jár, ha mártírként megy Hágába, mint ha valami lerobbant szerbiai laktanyában vagy búvóhelyen hal meg ... ezt végül ő is elismerte, és sikerült lebeszélni az öngyilkos mártíromságról" - fogalmazott a The Sunday Telegraph forrása (a Mladic elfogásának helyszínén készített riporunkat itt találja).

Sírt készítettek neki a menedéket nyújtó apácák
A Blic című szerb napilap szerint 2006-ban elszenvedett szívinfarktusa után a vajdasági Nagybecskerek (Zrenjanin) mellett található Szent Melánia kolostorban lelt menedékre Mladic. Az apácák a külvilágtól elzárva, egy cellában helyezték el a beteg Mladicot, és gondoskodtak orvosi ellátásáról - írta a lap a kolostort felügyelő egyházmegye forrásaira hivatkozva. A nővérek felkészültek arra, hogy Mladic esetleg meghalhat, ezért a kolostor templomának kriptájában sírhelyet is készítettek neki, egy hónap alatt azonban a tábornok állapota jelentősen javult.