Engedelmes és fiatal feleséget kerestek Bin Ladennek

Vágólapra másolva!
Egy jemeni sejket bízott meg Oszama Bin Laden azzal, hogy keressen neki feleséget. Az al-Kaida-vezér egykori munkatársa a Guardian című brit lapnak mesélt erről. A jemeni nő most pakisztáni fogságban van.
Vágólapra másolva!

Rasad Mohammed Szaid Izmael, egy fiatal jemeni sejk hitszónokként és az al-Kaida egyik vezetőjeként dolgozott Kabulban, amikor 1999 szeptemberében életének legfontosab telefonhívását kapta - mesélte az érintett a Guardian című brit lapnak. Oszama bin Laden elhatározta ugyanis, hogy ötödször is megnősül, és Rasadot, egyik legközelebbi munkatársát kérte meg arra, hogy találja meg neki a megfelelő nőt.

Bin Laden azt mondta, hogy olyan asszonyt szeretne, aki istenfélő, engedelmes, fiatal (16 és 18 év közötti), jólnevelt és rendes családból származó, de mindenek fölött türelmes legyen. El kell viselnie ugyanis az ő különleges életkörülményeit.

Rasad ismert egy ilyen jemeni lányt, a 17 éves Amal Ahmad al-Szadahot, akiről úgy vélte, hogy tökéletesen megfelel Oszama bin Ladennek. 2000-ben Rasad visszatért Jemenbe. Először a nőhöz ment, elmagyarázta neki, hogy kicsoda Bin Laden, milyen, és hogyan vándorol egyik helyről a másikra az amerikaiak elől menekülve.

Ő engedelmesen elfogadta Bin Laden ajánlatát, Amal családja ötezer dolláros hozományt kapott, megtartották az esküvőt megelőző ünnepségeket, és felkészültek a fiatal nő Afganisztánba utazására. Bin Laden házasságszerzője, Amal és a lány bátyja elutazott Jemenből Pakisztánba, néhány napig ott maradtak, amíg Bin Laden néhány őrt küldött értük, hogy átvigye őket Afganisztánba. Az esküvőt Kandahárban tartották.

Most, tíz évvel később Rasad sejk azt szeretné elérni, hogy Amalt és a lányát visszavigyék Jemenbe Pakisztánból, ahol a hatóságok őrizetében van. Hozzátette, hogy iszlám szokás szerint amikor egy ilyen asszony, mint Amal megözvegyül, minden muszlim kötelessége, hogy törődjön vele.

Oszama bin Ladent amerikai idő szerint május elsején lőtték agyon amerikai katonák, az al-Kaida-vezér pakisztáni otthonában.