Bűnösnek találták a Wall Street egykori legbefolyásosabb befektetőjét

Vágólapra másolva!
Zsúfolásig megtelt a tárgyalóterem Manhattanben, az egyik leggazdagabb amerikai befektető bírósági tárgyalásán. Raj Rajaratnamot tizennégy vádpontban, köztük bennfentes kereskedelem, csalás és összesküvés tárgyában találta bűnösnek a bíróság. Rajaratnam a Galleon Csoport portfóliómenedzsere volt a gazdasági válság kirobbanása előtt, ő az egyik legbefolyásosabb azok közül, akiket azóta elítéltek a Wall Streeten történt, törvénytelen tőzsdei kereskedelem miatt.
Vágólapra másolva!

Csalás és összeesküvés vádjában bűnösnek találta a manhattani szövetségi bíróság Raj Rajaratnam milliárdos befektetőt, aki korábban a világ legnagyobb fedezeti alapjait kezelte - írja internetes oldalán a New York Times című amerikai napilap. Rajaratnam a legbefolyásosabb üzletember, akit felelősségre vonnak a kormány elszámoltatási eljárásában, amelyet a Wall Streeten történt bennfentes kereskedelem miatt folytatnak. Rajaratnamot az ellene felhozott mind a tizennégy vádpontban elítélték. A fekete öltönybe öltözött Rajaratnam rezzenéstelen arccal hallgatta az ítéletet a zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben. Ügyvédje közölte, hogy fellebezni fognak.

Az ügyészek azt kérték, hogy helyezzék őrizetbe Rajaratnamot, mert fennáll a szökés veszélye, ugyanis Sri Lankán és Szingapúrban is van ingatlana. A bíró ezért házi őrizetet és kamerás megfigyelést rendelt el. Manhattan szövetségi ügyésze, akinek nyomozói felderítették az ügyet, elmondta, hogy az elmúlt tizennyolc hónapban 47 embert vádoltak meg bennfentes kereskedelemmel, Rajaratnam a 35., akit elítélnek. A bűnszövetkezet tagjai az ügyészség szerint több év alatt több mint 25 millió dolláros törvénytelen haszonra tettek szert. Rajaratnamot az amerikai törvények szerint huszonöt év börtönre is ítélhetik, de az ügyészek szerint várhatóan 19 és fél évet kap majd.

Rajaratnamot, a Galleon portfóliómenedzserét azzal vádolják, hogy 2006 januárjától kezdve három éven át összejátszott Rajiv Goel Intel-alkalmazottal és Anil Kumarral, a McKinsey igazgatójával, hogy ilyen információk felhasználásával nagyobb haszonra tegyen szert a tőzsdei kereskedelemben. Rajaratnamot éveken át a Wall Street legeszesebb befektetőjeként tartották számon, sikerének csúcsán a cége, a Galleon Csoport hétmilliárd dolláros vagyonát kezelte. A Galleon olyan befektetési bankok legnagyobb kereskedelmi partnere volt, mint a Goldman Sachs és a Morgan Stanley.

A Srí Lanka-i születésű Rajaratnam alapította a Galleont. Az üzletember jól ismert karitatív tevékenységéről Srí Lankán, hiszen a Ceylon szigetét sújtó cunami után hatalmas támogatásokat adott a lerombolt települések újjáépítésére, a károk helyreállítására.