Elfogadták a romastratégiát az EU szociális miniszterei

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió szociális miniszterei elfogadták a romák befogadásáról szóló uniós keretstratégiát, amelyet hivatalosan az EU külügyminiszterei hagynak majd jóvá. A csütörtöki tanácskozáson a romák foglalkoztatása, lakhatása, egészségügyi ellátása volt a fő téma.
Vágólapra másolva!

A szociális miniszterek csütörtöki tanácskozásukon elfogadták az uniós romastratégiát. "Bízunk abban, hogy eljött a konkrét cselekvés ideje" - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, aki a soros magyar EU-elnökség nevében elnökölt a miniszteri tanácskozáson.

Az uniós keretstratégia tervezetét április elején terjesztette elő az Európai Bizottság. Először az igazságügyi miniszterek tárgyalták meg, elsősorban a jogegyenlőség, diszkriminációmentesség biztosításának szemszögéből. A csütörtöki miniszteri tanácskozás résztvevői elsősorban a foglalkoztatás, lakhatás, egészségügyi ellátás oldaláról közelítették meg a problémakört. Pénteken az oktatási és ifjúsági ügyekben illetékes tárcavezetők arra keresik majd a választ, hogyan lehet javítani a hátrányos helyzetű cigány gyerekek oktatását.

Jövő hétfőn az uniós külügyminiszterek összegzik a miniszteri vitasorozat eredményeit, ezután a júniusi EU-csúcson hagyják jóvá hivatalosan a romák befogadásáról szóló uniós keretstratégiát. Az abban foglaltak figyelembevételével a tagállamok az év végéig nyújtják be Brüsszelnek saját romabefogadási stratégiájukat, amelynek végrehajtását az EU ellenőrizni fogja.

Balog Zoltán elmondta: azt javasolják, hogy a nemzeti stratégiák véleményezésére létrehozott európai bizottsági munkacsoport később is maradjon fenn, mert a végrehajtást folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Balog Zoltán a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a romaügyért a tagállamok felelősek, a saját helyzetükhöz igazodó intézkedési terveket kell kidolgozniuk.

Andor László - mint arról sajtóközleményében tájékoztatott - a miniszteri tanácskozáson felhívta a figyelmet arra, hogy a roma népesség a társadalmi kirekesztés legnagyobb lélekszámú áldozata Európában, helyzete nemcsak nehéz, hanem látványosan romlott is az elmúlt években. A magyar biztos szerint ezt a negatív és veszélyes folyamatot vissza kell fordítani.