Elbukott a zürichi népszavazáson az eutanázia betiltása

Vágólapra másolva!
A svájci Zürich kanton vasárnapi népszavazásán a szavazók 80 százaléka elutasította az eutanázia betiltását vagy korlátozását. 
Vágólapra másolva!

A népszavazás első adatai szerint sem az eutanázia (kegyes halál) általános betiltása, sem az nem kapta meg a szükséges többséget, hogy az eljárást csak a kanton lakóinak engedélyezzék.

A referendum kezdeményezői a "halálturizmusnak" akartak véget vetni, ugyanis sok külföldi érkezik Svájcba meghalni az eutanázia engedékeny szabályozása miatt.

Az ország legnagyobb kantonjában a konzervatív Szövetségi-Demokratikus Unió (EDU) és az Evangélikus Néppárt (EVP) szervezte a referendumot, míg Svájc összes nagyobb pártja elvetette mindkét korlátozási javaslatot. Az alpesi országban engedélyezett a passzív eutanázia, ha nem "egoista indítékok" húzódnak meg mögötte.

A külföldiek elhalálozását is kísérő Dignitas szervezet adatai szerint 2010 végéig összesen 1138 ember vette igénybe a szervezet segítségét. Főként németek, britek és franciák használják ki a liberális svájci szabályozást.

A svájci kormány szigorítani akar a törvényeken, és csak gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek engedélyezné a halálba átsegítést. A jövőben sem zárnák ki a külföldieket, de előírnák, hogy a svájci orvosnak, aki felírja a halálos adag altatót, bizonyos időn belül kétszer kell találkoznia a pácienssel, hogy meggyőződhessen akaratáról.

Az eutanázia csupán Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban és Oregon amerikai szövetségi államban engedélyezett törvényileg.