Ugrálnak félre Obama elől a republikánusok

Vágólapra másolva!
Sorban döntenek úgy befolyásos republikánus politikusok, hogy nem indulnak el a 2012-es elnökválasztáson, miközben a párton egyre nagyobb kétségbeesés uralkodik el a kampányra felsorakozó mezőny láttán. A komolyabban vehető jelöltek mindegyikének van valamilyen súlyos gyengesége, így a demokrata Barack Obama egyelőre nyugodtan készülhet a nagy összecsapásra.
Vágólapra másolva!

Mitch Daniels szinte esdekelt a bocsánatért abban a körlevélben, amelyet vasárnap kora reggel küldött a támogatóinak. Az indianai kormányzó ebben közölte velük azt, hogy nem száll be a 2012-es elnökválasztási kampányba, és döntését azzal indokolta, hogy családja ellenezte az indulást. "Ha úgy érzitek, hogy a döntésem gyáva vagy hazafiatlan, azt megértem, és nem próbállak meggyőzni titeket az ellenkezőjéről" - írta Daniels, hozzátéve: "ha csalódást okoztam nektek, azt mindig sajnálni fogom".

Valóban sokan lehetnek, akiket szíven ütött a kormányzó döntése, az elmúlt hetekben ugyanis azzal volt tele az amerikai sajtó, hogy befolyásos republikánusok győzködik a költségvetési kérdésekben tapasztalt, mérsékelt politikus hírében álló Danielst, szálljon be a versenybe. Az elnökválasztás 2012 novemberében lesz, de mivel az Egyesült Államokban a jelöltek kiválasztását is megelőzi egy hosszadalmas előválasztási folyamat, már most nagy a mozgolódás. Demokrata oldalon persze nem kérdés, hogy Barack Obama jelenlegi elnök lesz a párt jelöltje, a republikánusoknál viszont nyitott a verseny.

"A leggyengébb mezőny" 1940 óta

Fel is sorakozott már néhány aspiráns, a párt és környéke azonban egyelőre attól hangos, hogy nagyon gyenge a felhozatal. "Nem lenne tisztességes a mostani mezőnyt vákuumnak hívni. De nem tekinthető éppenséggel a politikai tehetség túlzott megnyilvánulásának sem" - írta kissé szarkasztikusan a blogjában vasárnap a konzervatív Weekly Standard szerkesztője, William Kristol. Egy republikánus politikai tanácsadó, John Weaver pedig egyenesen úgy fogalmazott a Time magazinnak, hogy "ez a leggyengébb republikánus mezőny" 1940 óta, amikor az előválasztásokon az a Wendell Willkie nyert, akit aztán Franklin Delano Roosevelt hivatalban lévő elnök könnyedén legyőzött.

A fanyalgó republikánusoknak az a legnagyobb problémájuk, hogy a kampányukat már hivatalosan bejelentő, illetve az induláson gondolkodó politikusok mindegyikének van valamilyen súlyos gyengesége. Ott van például Mitt Romney, aki ugyan a felmérések szerint a legerősebb induló (bár egyelőre csak a kampánya előkészületeit tette meg, hivatalos bejelentés még nem történt), de épp saját pártján belül éri a legtöbb támadás. Romney ugyanis korábban Massachusetts kormányzójaként olyan egészségügyi reformot vezetett be, amely sokban hasonlít az Obama szorgalmazására tavaly elfogadott országos szintű törvényhez.

Forrás: AFP/Ethan Miller/Getty Images
Mitt Romney

Ezt az átalakítást (amely gyakorlatilag kötelezővé teszi az egészségbiztosítást mindenki számára) hevesen ellenzik a republikánusok, és maga Romney is a visszavonására szólított fel, de közben a saját kormányzósága alatt elfogadott törvényt jónak tartja. Ez az ellentmondás várhatóan végig fogja kísérni a kampányban.

A vád: árulás

Magyarázkodásra kényszerült az utóbbi napokban Newt Gingrich is, aki már hivatalosan is bejelentette kampányának elindítását. Gingrich azzal vívta ki saját párttársai haragját, hogy egy interjúban túl radikálisnak nevezte azt a javaslatot, amellyel a képviselőházi republikánusok álltak elő az idősek egészségügyi ellátásának átalakítására. Ezt a nagyszabású kiadáscsökkentési tervet élesen ellenzik a demokraták, ezért a republikánusok gyakorlatilag árulásnak tekintették Gingrich nyilatkozatát, aki végül bocsánatot is kért az általa mondottak miatt.

Forrás: AFP/Philippe Lopez
Jon Huntsman

Egyelőre szintén a tapogatózó fázisban van Jon Huntsman, Utah állam korábbi kormányzója, aki sikeres politikai és üzleti karriert tudhat maga mögött, és már évekkel ezelőtt a republikánusok nagy reménységeként tartották számon. Az ő gyenge pontja azonban az, hogy az elmúlt két évben pekingi nagykövetként az Obama-kormányzatot szolgálta, ami nem feltétlenül jó ajánlólevél az előválasztásokon, ahol nagy szavuk van a mélyen elkötelezett és a demokratákat gyakran szenvedélyesen bíráló híveknek.

Vasárnap jelentette be kampányának kezdetét Tim Pawlenty egykori minnesotai kormányzó, akinek ugyan nincs semmilyen látványos gyengesége, viszont nem túl karakteres figura, és az országos politikában is alig ismert. Pont ezeknek az ellenkezőjét mondhatja el magáról Mike Huckabee egykori baptista lelkész, aki a 2008-as kampány egyik emlékezetes szereplője volt, viszont most közölte, hogy nem méretteti meg magát. Annak ellenére döntött így, hogy Danielshez hasonlóan őt is sok republikánus politikus próbálta meggyőzni, ráadásul korábbi felmérések szerint a szóba jöhető jelöltek között ő bírt a legnagyobb támogatottsággal.

Lesznek-e a későn érkezők?

Elvileg persze van idő még arra, hogy új arcok szálljanak be a versenybe, az előválasztások ugyanis csak jövő év elején kezdődnek. Egy kampány felépítése, a megfelelő tanácsadók kiválasztása, a szervezet létrehozása és nem utolsósorban a megfelelő pénzügyi háttér kialakítása azonban időt vesz igénybe, így a későn érkezők könnyen leküzdhetetlen hátrányba kerülhetnek. Egyelőre azonban amúgy sincs semmi jele, hogy tolonganának az újabb érdeklődők.

Forrás: AFP/Laura Segall/Getty Images
Tim Pawlenty

Bár időről időre felmerül, hogy esetleg beszáll az egyébként az országos médiában is sokat szerelő Chris Christie New Jersey-i kormányzó vagy Paul Ryan, a képviselőház költségvetési bizottságának elnöke, mindketten többször közölték, hogy nincsenek ilyen terveik. Christie, aki sokszor nem válogatja meg a szavait, ugyanakkor egyszer megjegyezte, tudja, hogy az indulásáról spekuláló újságírókat talán csak az győzné meg az őszinteségéről, ha öngyilkosságot követne el.

Akik még képben vannak

A hétvégén jelentette be hivatalosan kampányának kezdetét Herman Cain, a Godfather's pizzaétterem-lánc korábbi vezetője. Az afroamerikai Cainnek nincs komoly politikai múltja, és nem valószínű, hogy komolyan labdába fog rúgni a választási kampányban. 2008 után ismét megpróbálkozik a republikánus jelöltség megszerzésével Ron Paul képviselő, aki keményvonalas libertariánus nézeteiről ismert. Drasztikusan visszafogná az állami kiadásokat, és megszüntetné a szövetségi jegybankot is. Bár az elmúlt években épp az ő követőiből nőtte ki magát a befolyásos Tea Party mozgalom, meglepetés lenne, ha az élre törne a republikánus mezőnyben.

Jelezte indulási szándékát a szintén a Tea Party-hívek kedvencének számító Michele Bachmann képviselő, és állítólag továbbra is gondolkodik a versenybe való beszálláson Sarah Palin egykori alaszkai kormányzó is. Utóbbi a 2008-as elnökválasztáson tűnt fel, miután őt választotta alelnökjelöltjének John McCain republikánus elnökjelölt, és azóta a kormányzóságot feladva a médiaszereplésekre koncentrál. A konzervatívok körében ugyan népszerű, de felmérések szerint személye nagyon megosztja a választókat, így a függetlenek körében nem számíthat jelentős támogatásra.


Obama esélyei

A kampánytól távol maradó politikusok rendszerint valamilyen személyes tényezővel indokolják a döntésüket, szerepet játszhat azonban megfontolásaikban az is, hogy Barack Obamának minden politikai problémája ellenére is van esélye az újraválasztásra. Az elnökségének kezdetén elmélyült gazdasági válságból ugyan még mindig nem épült fel az ország, és továbbra is rendkívül magas a munkanélküliek száma, de ha lassan és bizonytalanul is, megindult valamiféle javulás, és ez várhatóan erősödni fog a következő másfél évben. Egy május közepén készült felmérés szerint ráadásul a választók többsége ugyan nem elégedett azzal, ahogy az elnök kezeli a gazdasági és közpénzügyi problémákat, de általánosságban pozitívan ítélik meg a tevékenységét, és a szavazók több mint fele hajlik az újraválasztására.

Obama ráadásul három évvel ezelőtt már bizonyította, hogy képes egy profi kampány levezénylésére, és kisebb személyi változásoktól eltekintve ugyanazzal a csapattal vág neki 2012-nek is. Már hetekkel ezelőtt be is jelentette az indulását, és javában zajlik az adománygyűjtés is, tanácsadói pedig vélhetően nem kis örömmel figyelik a rivális oldalon eluralkodó bizonytalanságot.