Hadbíróság elé állítanak 190 embert az éjszakai zavargások miatt Kairóban

Kairó, Imbaba negyed, összecsapás, keresztény vs muzulmán, vallási konfliktus,
Vágólapra másolva!
Százkilencven embert állítanak hadbíróság elé Egyiptomban a szombat éjjel kitört zavargások miatt, amelyben legalább tizenketten meghaltak, 232-en pedig megsérültek, amikor keresztények és muzulmánok csaptak össze egymással. A konfliktus azért tört ki, mert szalafista muzulmánok összegyűltek egy templomnál, mert úgy tudták, hogy fogva tartanak ott egy nőt, aki keresztény hitről áttért az iszlámra.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli kormányülést hívott össze az egyiptomi miniszterelnök, miután keresztények és muzulmánok összecsaptak Kairóban szombat éjjel. Az összecsapásokban legalább tizenketten meghaltak, 232-an pedig megsérültek - írja internetes oldalán a kínai Xinhua hírügynökség . Később az egyiptomi Legfelső Katonai Tanács vasárnap a Facebook-oldalán közölte, hogy az összecsapások nyomán letartóztatottakat, azaz 190 embert hadbíróság elé állítanak.

Forrás: AFP
Az összecsapásokban tízen meghaltak, 186-an pedig megsérültek

Az egyiptomi főváros északnyugati részén fekvő, Imbaba nevű negyedben mintegy ötszáz szalafista muzulmán gyűlt össze egy templomnál, mert úgy hallották, hogy ott fogva tartanak egy fiatal nőt, mert a keresztény hitről áttért az iszlámra. Ki akarták szabadítani a nőt, aki állítólag azért változtatta meg a vallását, mert egy muzulmán férfihoz készült feleségül menni. A muzulmán fundamentalisták előbb csak heves vitát folytattak a templom őreivel és a környék lakosaival, majd előkerültek a fegyverek és a Molotov-koktélok is.

A hatóságok nagy létszámban irányítottak rendőröket és katonákat a helyszínre, és a katonáknak a levegőbe kellett lőniük, és könnygázt is bevetettek, hogy szét tudják választani a két tábort. Nem sokkal később a közelben még egy keresztény templomot megtámadtak. Az épületet felgyújtották, de innen nem érkezett jelentés áldozatokról.

Forrás: AFP/Khaled Desouki

A BBC-nek egy Mahmúd nevű férfi - aki állítása szerint látta, amikor kitört az összecsapás - azt mondta, hogy az elkövetők inkább "gengsztereknek" néztek ki, mint szalafistáknak. A férfi látta, ahogy a tettesek felgyújtják a másik templomot is. A helyiek nagyon fel voltak háborodva, és az egész éjszakát azzal töltötték, hogy segítettek a tűzoltóknak megfékezni a lángokat - mondta a szemtanú.