Bosszútól féltik családjaikat a Bin Ladent likvidáló kommandósok

Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi miniszter is elismerte, hogy megtorlás fenyegeti az Oszama bin Laden elleni akciót végrehajtó titkos egységeket. Bár a csapat tagjainak személyazonossága nem került nyilvánosságra, az amerikai sajtó azt is megtudta, amikor az osztag visszatért Pakisztánból az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

A Pentagon vizsgálja, hogyan erősíthetné meg az Oszama bin Laden likvidálásában részt vett kommandósok családjának védelmét, miután a tengerészgyalogosok aggodalmukat fejezték ki a saját és a hozzátartozóik biztonsága miatt - jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter a CNN amerikai hírtelevízió szerint. "Amikor múlt csütörtökön találkoztam a csapattal, aggodalmuknak adtak hangot, különösen a családjuk biztonsága miatt" - jelentette ki Gates, az észak-karolinai Camp Lejeune-i városházán még helyi idő szerint még csütörtökön tartott találkozón. Az amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy az akció napján a Fehér Ház szituációs szobájában mindenki egyetértett azzal, hogy titokban kell tartani a Bin Ladent megsemmisítő akció részleteit, de "ez a terv másnapra szétesett".

Az abbotábádi akciót végrehajtó 6. SEALs-osztag az amerikai média információi szerint visszatért az Egyesült Államokba, de az egység titkos mivolta miatt a katonai vezetés nem erősítette meg ezt az értesülést. Az egység beazonosítása a CNN szerint a biztonsági előírások példátlan megsértését jelenti. Gates elismerte, hogy a 6. osztagot, valamint az Afganisztánban harcoló erőket megtorlás fenyegeti.

"Tudatában vagyunk annak, hogy a megtorlás veszélye a támadások és a Bin Laden elleni akció miatt megnőtt. Emellett azonban elmondanám, hogy folyamatos és hatékony erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy titokban tartsuk az akció részvevőinek személyazonosságát."

A Pentagon szóvivője szerint Gates szavait nem bírálatként kell értelmezni. "A miniszter kifejezte aggodalmát a műveleti biztonság megsértése miatt Bin Laden megölése után. A titkos egységek taktikájáról, a kiképzéséről és a felszereléséről szóló titkos információk névtelen források által való feltárása veszélybe sodorja a hasonló akciók jövőbeni sikeres végrehajtását" - jelentette ki Geoff Morrell.