Balesetet szenvedett egy magyar iskolásokat szállító autóbusz Lengyelországban

Namyslów, 2011. május 21.
balesetet szenvedett magyar iskolásokat szállító autóbusz, 451-es út, Lengyelország, buszbaleset, iskolások
Vágólapra másolva!
Három gyerek súlyosan megsérült, amikor balesetet szenvedett a kerekegyházi általános iskola magyar gyermekeket szállító kisbusza szombat délelőtt 10 óra tájban a délnyugat-lengyelországi opolei vajdaságban, Wroclaw környékén. A gyerekek egy részét két mentőhelikopter szállította kórházba. A legsúlyosabb állapotban egy belső sérüléseket szenvedett kislány van: rajta műtétet hajtanak végre.
Vágólapra másolva!

Teherautóval ütközött egy magyar gyermekeket szállító magyar autóbusz szombat délelőtt 10 óra tájban a délnyugat-lengyelországi opolei vajdaságban, Wroclaw környékén, három gyermek súlyosabban megsérült. Az autóbuszon a kerekegyházi általános iskola tanulói utaztak, 10 hetedik osztályos gyerek 5 felnőtt kísérővel. A gyerekek nemzetközi táborozáson vettek részt egy európai uniós projekt keretében. Szombaton éppen a szomszédos alsó-sziléziai vajdasági székvárosba, Wroclawba utaztak kirándulásra, amikor a baleset bekövetkezett.

Forrás: MTI/PAP/Krzysztof Swiderski
A szerencsétlenül járt magyar kisbusz

A balesetben 3 gyerek súlyosabban, többen könnyebben megsérültek. A súlyosabb sérülteket egy wroclawi kórházban látják el, egy kislányon műtétet hajtanak végre. A többieket kivizsgálás után kiengedik a kórházból - közölte Varga Szabolcs varsói magyar konzul. Kórházban már csak két gyerek van - mondta az [origo]-nak a Külügyminisztérium szóvívője, Pataki Eszter. A gyerekek egy részét két mentőhelikopter szállította kórházba. A legsúlyosabb állapotban egy kislány van, aki belső sérüléseket szenvedett, rajta műtétet hajtanak végre. Egy másik súlyosabb sérült fiú alkari törést és fejsérülést szenvedett. A többiek csak enyhébb sérüléseket szenvedtek, őket kivizsgálás és elsősegélynyújtás után kiengedték.

A rendőrség megkezdte a baleset okainak vizsgálatát. A TVN24 lengyel hírtelevízió legfrissebb hírei és helyszíni felvételei alapján a magyar kisbusz egy kanyarban, előzés közben az oldalával nekiütközött egy szembejövő kamionnak. A magyar sofőr rendkívül ügyesen lavírozott az ütközés után, így a kisbusz nem borult fel, de egyik oldala súlyosan megrongálódott. A két sofőrt a baleset után a rendőrség megvizsgálta, mindketten józanok voltak, és egyikük sem sértette meg az adott útszakaszra vonatkozó előírásokat.

A diákok és kísérőik többségének hazaszállításáról a kerekegyházi önkormányzat és a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény gondoskodik. A kórházi kezelés miatt vagy egyéb okokból vasárnap hazautazni nem tudó, várhatóan 4-5 gyereknek, illetve felnőttnek a fejlesztési tárca a tervek szerint egy, a későbbiekben kijelölendő Volán-társaság bevonásával autóbuszt indít. A busz akár már a jövő hét elején Magyarországra szállíthatja a Lengyelországban maradókat.