Az arab tavaszt üdvözölte Bin Laden egyik ki nem adott üzenetében

Vágólapra másolva!
Halála előtt néhány nappal készíthette Oszama bin Laden azt a hangüzenetet, melyet pakisztáni rejtekhelyén foglaltak le. Ebben üdvözli az "arab tavaszt", de Egyiptomon és Tunézián kívül nem említi a többi forrongó országot.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden egy ki nem adott, április végi - vagyis nem sokkal a halála előtt elkészített - hangüzenetében üdvözölte az "arab tavaszt", de Egyiptomon és Tunézián kívül a többi országot, így Líbiát, Jement és Szíriát meg sem említette - jelentette a CNN egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőre hivatkozva.

Az informátor szerint "rejtély" hogy Bin Laden miért csak hónapokkal az arab felkelések kitörése után akarta meglovagolni a forradalmi hullámot, és miért nem szólt az összes érintett arab országról, amikor például köztudott, hogy kifejezetten gyűlölte Moammer Kadhafi líbiai vezetőt. Az is furcsa, hogy a terroristavezér nem kísérelte meg harcra lelkesíteni az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) néven működő terrorista szövetséget sem - írja a CNN.

Az amerikai álláspont szerint az arab felkelések kifogták a szelet az al-Kaidához hasonló szélsőséges szervezetek vitorlájából, amelyek azt állították, hogy változásokat elérni kizárólag erőszakkal lehet.