Ausztria kiadhatja a pénzmosással gyanúsított volt horvát kormányfőt

Vágólapra másolva!
Egy osztrák bíróság hétfői döntése alapján Ausztria kiadhatja Horvátországnak Ivo Sanadert. A volt horvát kormányfőt, aki jelenleg kiadatási őrizetben van Ausztriában, pénzmosással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Kiadható Horvátországnak a hazájában korrupcióval gyanúsított Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök - döntött hétfőn egy osztrák bíróság. Sanader ügyvédje fellebbezést nyújtott be a határozat ellen, arra hivatkozva, hogy Horvátországban nem lenne biztosított az igazságos eljárás. Ivo Sanader a fellebbezés elbírálásáig továbbra is kiadatási őrizetben marad.

Ivo Sanadert tavaly decemberben vették őrizetbe Salzburgban nemzetközi elfogatóparancs alapján. Egy horvát napilap akkori értesülése szerint az Interpol megtalálta a volt horvát kormányfő két titkos bankszámláját. A Jutarnji list című horvát napilap akkor azt írta, hogy a volt horvát kormányfő 1,2 millió euró értékű összeget mosott tisztára Horvátországban, majd külföldi bankokban helyezte el.

Az 57 éves Sanader 2003-tól 2009-ig állt a horvát kormány élén. Miután bírálta utódját, Jadranka Kosor jelenlegi miniszterelnököt, kizárták a kormánypártból is. Októberben azonban sikerült újra képviselővé választatnia magát, de a horvát parlament felfüggesztette mentelmi jogát, miután decemberben őrizetbe vették. Ha vádat emelnek ellene, ő lesz a legmagasabb rangú személy, aki ellen eljárás indul abban a korrupcióellenes harcban, amely az EU-hoz csatlakozni kívánó Horvátországban jelenleg Brüsszel sürgetésére zajlik.

Ausztriában szintén vizsgálat folyik Sanader ellen, a szövevényes Hypo Bank-botrány ügyében. A 2009-ben a csőd szélére került Hypo-Alpe-Adria pénzintézet működésének átvilágítása során merült fel a korrupció-ellenes ügyészségnél a gyanú, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen azért, hogy közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.