Nem ütköztek ellenállásba a Bin Ladent megölő katonák

Pakisztán, Abottabad, al kaida, Oszama bin Laden, Rejtekhely,
Vágólapra másolva!
Egyoldalú harc zajlott le a pakisztáni Abbottabadban, amikor az amerikai tengerészgyalogság elitegysége megölte Oszama bin Ladent. A legújabb értesülések szerint a házban mindössze egyszer nyitottak tüzet a kommandósokra.
Vágólapra másolva!

Újabb részletek kerültek nyilvánosságra az Oszama bin Laden elleni akcióról, miután Barack Obama amerikai elnök szerdán úgy döntött, hogy nemzetbiztonsági megfontolásokból nem hozzák nyilvánosságra a halott terroristavezérről készült fotókat - írja a New York Times internetes kiadása.

Az újabb részletek szerint a támadás - bár kaotikus és véres - rendkívül egyoldalú volt, mivel az amerikai haditengerészet SEAL csoportjának húszfős speciális egysége hamar megsemmisítette Bin Laden védőit. Amerikai tisztviselők elmondták: az elitegység tagjai csak azután lőttek, hogy Bin Laden kuvaiti futárja, Abu Ahmad tüzet nyitott az al-Kaida vezetőjének rejtekhelyével szomszédos vendégház ajtaja mögül. Miután a SEAL csoport katonái megölték a futárt és egy nőt, aki a vendégházban tartózkodott, az amerikaiakra nem lőttek többet.

Ez a beszámoló különbözik attól a hivatalos verziótól, amelyet a Pentagon közölt kedden, és a Fehér Ház szóvivője is felolvasott, és amely szerint a SEAL csoport tagjai több tűzharcban is részt vettek a művelet során. Leon Panetta, a CIA igazgatója szintén azt állította, hogy a kommandósoknak több fegyveres párharcot is meg kellett vívniuk. Amerikai tisztségviselők szerint a beszámolók azért változtak meg, mert a SEAL csoportnak időbe telt leadni a jelentést a rajtaütés után. Ezek szerint a házba behatolva azt látták, hogy a futár testvére éppen lőni készül, ezért megölték. Ezután felmentek a lépcsőn, és végeztek Bin Laden fiával, Kaliddal is. Amikor elérték a felső szintet, beléptek a szobába, meglátták, hogy Oszama Bin Laden mellett egy AK-47-es és egy Makarov pisztoly is fekszik. Ekkor Bin Ladent lelőtték, és megsebesítették a feleségét is, akit egyes források szerint Bin Laden élő pajzsként használt, ám a legutóbbi változatok szerint ő maga támadt a katonákra. Az asszonyt jelenleg kórházban kezelik.

A Fehér Ház további részleteket nem hozott nyilvánosságra a műveletről, mert szerintük ez veszélyeztetné a hadsereg jövőbeli titkos akcióit. Az amerikai elnök hétfőre virradóra jelentette be, hogy az Egyesült Államok katonai műveletben végzett Oszama bin Ladennel. Erről itt olvashat bővebben.