Általános amnesztiát hirdetett az elnök Szíriában

Vágólapra másolva!
Közkegyelmet kapnak a politikai foglyok Szíriában, miután az elnök aláírta az erről szóló rendeletet. Létrehozzák a nemzeti párbeszéd bizottságát is, amelynek a feladata lesz az alkotmány módosításának előkészítése.
Vágólapra másolva!

Bassár el-Aszad szíriai államfő kedden aláírta a rendeletet, amelynek értelmében az összes politikai fogoly visszanyeri szabadságát, ideértve a betiltott Muzulmán Testvériség tagjait - közölte az állami televízió.

A kormányzó Baasz párt bejelentette, hogy létrehozzák a nemzeti párbeszéd bizottságát, amelyben minden társadalmi áramlat képviselői helyet kapnak. Ennek a bizottságnak a feladata lesz az alkotmány módosításának előkészítése is. A bejelentés közben a BBC brit közszolgálati médium beszámolója szerint folytatódtak a két hónapja tartó tüntetések Szíria két városában is.

Szíriában március közepén robbantak ki kormányellenes tüntetések, amelyeket még erő alkalmazásával sem sikerült elfojtaniuk a rendfenntartóknak és a hadseregnek. Emberjogi csoportok adatai szerint a tüntetők elleni kíméletlen erőszak eddig több mint ezeregyszáz ember életét követelte.