Adócsalás miatt zártak börtönbe két magyart Csehországban

Vágólapra másolva!
Adócsaló magyarokat ítélt el egy cseh bíróság, miután elismerték, hogy nem fizettek adót az általuk eladott vashulladék után. A két magyar állampolgár milliós kárt okozott Csehországnak, és évekig börtönben marad.
Vágólapra másolva!

Börtönbüntetésre ítéltek adócsalás miatt két magyar állampolgárt hétfőn Csehországban. A magyarok mindketten vashulladékkal üzleteltek, de a cseh törvények által előírt forgalmi adót nem fizették be.

Az egyik, 34 éves férfit hat év és négy hónap, a másik, 21 éves fiatalembert öt év szabadságvesztésre ítélte a zlíni regionális bíróság. Mindkét férfi elismerte a törvénysértést, és megbánást tanúsított - közölte a bíróság.

Pavlína Nesvadbová államügyész szerint az idősebb magyar 25,7 millió koronás, a fiatalabb mintegy 14,5 millió koronás kárt okozott a cseh államnak. A magyarok azzal védekeztek, hogy más személyek utasítására cselekedtek, akiknek a megszerzett pénzt is átadták. A vádlottakat eredetileg tízévi szabadságvesztés fenyegette.

A magyarok azt vallották, hogy azért adták nevüket az üzlethez, mert akkoriban nem volt pénzük. Az államügyész szerint az érintettek kihasználták azt a tényt, hogy a Európai Unió egyes országaiban másképp van szabályozva a forgalmi adó. A vashulladékot állítólag Magyarországon vásárolták adómentesen, majd Csehországban az árát forgalmi adóval megemelve eladták, és az árak közti különbség jelentette a spekulánsok nyereségét.