Ismét ellenőrzi a határokat a schengeni övezethez tartozó Dánia

Vágólapra másolva!
A határok átjárhatóságával összefüggő bűnözés miatt újította fel ismét a határellenőrzést az egyébként a schengeni övezethez tartozó Dánia. A dán pénzügyminiszter szerint ezzel a határellenőrzés a schengeni megállapodás keretén belül marad. Korábban az Európai Bizottság is felvetette annak a lehetőségét, hogy bizonyos esetekben, átmenetileg visszaállítható legyen a belső határellenőrzés, de ezt a tagországok belbiztonsági fenyegetésekor amúgy is visszaállíthatják.
Vágólapra másolva!

Dánia felújítja a határellenőrzést Németországgal és Svédországgal közös határain, miután a kormány megállapodott erről az egyik szélsőjobboldali párttal. "Az elmúlt években azt láttuk, hogy növekszik a határok átjárhatóságával összefüggő bűnözés" - indokolta a lépést Claus Hjort Frederiksen dán pénzügyminiszter. A kormányt kívülről támogató szélsőséges Dán Néppárt szerint az ellenőrzéssel sikerül majd megfékezni az illegális bevándorlás és a szervezett bűnözés növekedését. Frederiksen azonban hozzátette azt is, hogy a határellenőrzés felújítása a schengeni megállapodás keretén belül marad.

"Ennek értelmében, bár állandó jelleggel állomásoznak majd vámtisztviselők a határokon, de csak esetlegesen ellenőrzik az áthaladó járműveket. A határposztokat felszerelik majd új elektronikus vizsgáló-berendezésekkel, rendszám-azonosító készülékekkel" - mondta a dán miniszter. A schengeni megállapodás lehetővé teszi a határellenőrzés felújítását, de annak átmenetinek kell lennie. A Schengen-tagországok bizonyos esetekben, például nagyszabású sportesemények idején, vagy a belbiztonság fenyegetésekor felújíthatják a határellenőrzést, és ilyenkor elegendő csak tájékoztatni Brüsszelt.

Egy május 4-én közzétett javaslatcsomagjában az Európai Bizottság felvetette azt a lehetőséget is, hogy abban az esetben, ha valamely uniós tagországra rendkívül erős menekültnyomás nehezedik, korlátozott időre, közösségi döntéshozatali eljárással újra be lehetne vezetni a határellenőrzést a Schengen-országok egymás közti határain. Csütörtökön az Unió belügyminiszterei brüsszeli találkozójukon vitatják meg, hogyan reagáljanak az észak-afrikai menekülthullámra, illetve milyen hosszabb távú intézkedésekkel kezeljenek esetleges hasonló helyzeteket.

"Ragaszkodni kell ahhoz, hogy a közösségi vívmányok, a belső határok nélküli Európa eszméje és gyakorlata ne csorbuljanak" - mondta Pintér Sándor belügyminiszter egy, a magyar EU-elnökség honlapjának adott interjújában szerdán. Pintér azonban azt is hozzátette, hogy üdvözli az Európai Bizottság május 4-én kiadott ajánlását, amely szerint végső eszközként, átmenetileg újra be lehetne vezetni a határellenőrzést a belső határokon. "A schengeni térség jelenleg olyan kihívásokkal néz szembe, amelyek kikényszerítik működési szabályainak megerősítését" - mondta Pintér.