A líbiai lázadók kezére került Miszráta repülőtere

Líbia, felkelők, kiújult a fegyveres konfliktus, Miszráta, Adzsdábíja, sérült
Vágólapra másolva!
Két nap harc után elfoglalták a nyugat-líbiai Miszráta városának repülőterét a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen lázadó csapatok. A kormányerők hátrahagyott tankjait a több száz fős ünneplő tömeg felgyújtotta. Közben az Európai Unió külpolitikai biztosa bejelentette, hogy az EU irodát nyit Bengáziban.
Vágólapra másolva!

Nehéz harcok után elfoglalták Miszráta repülőterét szerdán a líbiai felkelők, és sok zsákmányt ejtettek a visszavonuló kormánycsapatoktól - jelentették a hírügynökségek. A felkelők beszámolója szerint két napon át folytak az összecsapások, mire sikerült teljes ellenőrzésük alá vonni a két hónapja ostromlott város déli határánál lévő repteret. A kormányerők hátrahagyott harckocsijait a több száz fős fegyveres tömeg ünnepelve felgyújtotta. "Ez nagy győzelem... Kadhafi erőinek az erkölcsi tartása nagyon meggyengült, miután többször is vereséget szenvedtek" - mondta az egyik fegyveres, aki már a főváros, a légvonalban mintegy 180 kilométerre nyugatabbra fekvő Tripoli felszabadításának tervéről beszélt. A következő célpont Zlíten lesz.

A kormányerők nyolc hete körülzárták, és három irányból támadták Miszrátát, de a kikötőjét soha sem tudták bevenni, és április végén kiszorultak a város központjából is. A folyamatos csatározásokban és tüzérségi támadásokban több száz ember vesztette életét.

Eközben 25, még a kormányerők kezén lévő város képviselői tanácskozást tartottak Katarban, és felesküdtek a felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsra. Ezek a városok az ország nyugati, központi és déli részén vannak. Megerősítették azokat a híreket, amelyek szerint a forradalom elérte Tripolit is. "Minden nap erőszakos összecsapások vannak... az egyetem diákjai röplapokat osztogatnak, lázadásra buzdítanak, és kitűzték a felkelés zászlaját" - mondta egyikük. Azt az orosz jelentést nem tudták megerősíteni, hogy a felkelők elfoglaltak egy katonai támaszpontot Tripoli elővárosában.

Szerdán az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője bejelentette, hogy az EU irodát fog nyitni Bengáziban azért, hogy támogassa a líbiai rezsim ellenzékének nyújtott külföldi segítség célba jutását. Catherine Ashton hozzátette: Az EU ezután is biztosít katonai támogatást a líbiai lakosságnak nyújtott humanitárius akciókhoz. A brit politikus egyúttal ismételten lemondásra szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt.