A külföldiek eutanáziájáról szavaznak a zürichiek

Vágólapra másolva!
Külföldiek aktív eutanáziájáról is szavaznak vasárnap a svájci Zürich lakosai. Svájcba egyre több súlyos beteg külföldi utazik, aki a liberális szabályozást kihasználva ott követ el támogatott öngyilkosságot.
Vágólapra másolva!

Két kérdésben is népszavazást tartanak a svájci Zürichben az eutanáziával kapcsolatban vasárnap. A város lakosait egyrészt arról kérdezik, hogy megszüntessék-e az aktív eutanázia lehetőségét, illetve arról, hogy kizárják-e a külföldieket ebből a lehetőségből. A BBC szerint az első felvetést nagy valószínűséggel elutasítják a zürichiek, de arra jó esély van, hogy a másodikra rábólintanak.

Sok svájci - a felmérések szerint a lakosok 66 százaléka - ugyanis helyteleníti az eutanáziaturizmus egyre terjedő gyakorlatát. Ennek lényege, hogy egyre több súlyos beteg külföldi utazik csak azért Svájcba, hogy kihasználja az aktív eutanáziát évtizedek óta lehetővé tevő szabályozást, és ott kövessen el támogatott öngyilkosságot. Ennek során az eutanáziaklinikákon halált okozó gyógyszerkeveréket vesznek magukhoz az érintettek, akik ezt hazájukban a törvényi tilalom miatt nem tehetnék meg.

Svájc legnagyobb, eutanáziát lebonyolító szervezete, az Exit vezetője szerint az eutanáziaturizmussal az európai országok csak erkölcsi dilemmáikat exportálják Svájcba ahelyett, hogy olyan törvényeket alkotnának, amelyek megfelelő lehetőséget biztosítanak a haldoklóknak. A zürichi szavazás kimenetelét érdeklődve figyeli a svájci kormány is, amely most vizsgálja felül a támogatott öngyilkosságról szóló jogszabályokat.