A konzervatívok nyerték a kanadai parlamenti választást

Vágólapra másolva!
A 308 parlamenti helyből 167-et szerzett a Konzervatív Párt a hétfői kanadai parlamenti választáson. Ez jóval meghaladja a többségi kormány megalakításához szükséges 155 mandátumot.
Vágólapra másolva!

Stephen Harper miniszterelnök Konzervatív Pártja szerezte meg a képviselői helyek többségét a hétfői választáson Kanadában - írja a BBC brit közszolgálati médium. Azért írtak ki előre hozott parlamenti választást az országban, mert március végén elvesztette a bizalmi szavazást Stephen Harper kisebbségi kormánya.

A Konzervatív Párt most 167 helyet szerzett. Az Új Demokrata Párt 102 mandátumot kaptak, míg a liberálisok 34-et. Bejutott az alsóházba az első zöld képviselő is, Elizabeth May személyében.

A konzervatív kormányfő 2006-os hivatalba lépése óta már két választást nyert meg, de pártjának egyik esetben sem sikerült a mandátumok többségét megszereznie.

Kanadában kétkamarás parlament van. A szenátus 105 tagját a kormányfő javaslatára a főkormányzó nevezi ki, ők 75 éves korukig tölthetik be a tisztségüket. Az alsóház 308 tagját az állampolgárok választják meg közvetlenül, többségi szavazással..