A kelet-európai bűnözőket szűrné ki Dánia az újbóli határellenőrzéssel

Vágólapra másolva!
Dánia heteken belül felújítja a vámellenőrzést a Németországgal és a Svédországgal közös határ térségében, ahol szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd a csomagokat. A német kormány több minisztere is élesen bírálta a döntést, Pintér Sándor belügyminiszter szerint ugyanakkor a dán intézkedés összeegyeztethető Schengennel.
Vágólapra másolva!

A dán hatóságok két-három héten belül akarják elkezdeni az utasforgalom rendszeres ellenőrzését a német és a svéd határon, az előkészületek már javában zajlanak - közölte csütörtökön a dán pénzügyminisztérium szóvivője.

A koppenhágai kormány döntése, amely a kisebbségi kabinetet kívülről támogató jobboldali Dán Néppárt (DVP) nyomására született meg, véget vet a schengeni egyezmény nyomán tíz éve tartó akadálytalan utazási szabadságnak. A DVP a főleg Kelet-Európából érkező bűnözők kiszűrésével indokolta a határellenőrzés visszaállítását.

Az intézkedés keretében a dán vámőrök szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják a jelentősebb határátkelőkön az utazók csomagjait. Új vámposztokat állítanak fel, elektronikus ellenőrző berendezéseket telepítenek, valamint mozgó osztagokkal erősítik a mélységi ellenőrzést. Az MTI uniós forrásból úgy értesült, hogy a dán hatóságok nem tervezik a személyi okmányok ellenőrzését a határon, hanem csupán azt a gyakorlatot kívánják felújítani, hogy a határtól meghatározott távolságon - állítólag 30 kilométeren - belül a vámosok átvizsgálhatják az autók rakományát.

A lépést bejelentő Claus Hjort Frederiksen pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a határellenőrzés visszaállításának ellenére Dánia továbbra is részese marad a schengeni egyezménynek. Brüsszeli források szerint azonban az Európai Bizottság szakértői már tanulmányozzák az új dán intézkedést abból a szempontból, hogy az megfelel-e az uniós előírásoknak.

Berlin felől máris ellenszél érezhető a dán lépéssel szemben, azt a német kormány több minisztere is elítélte. A belügyminiszter szerint ilyen korlátozásra csak kivételes esetben kerülhet sor, például labdarúgó-világbajnokságok alkalmával. Az Európai Parlament szocialista frakciójának német elnöke, Martin Schulz pedig populizmusnak minősítette a koppenhágai intézkedést, hozzátéve, hogy " egy esetleges észak-afrikai menekültprobléma bizonyosan nem oldható meg a német-dán határon".

Pintér Sándor belügyminiszter ugyanakkor úgy véli, hogy a dán intézkedés összeegyeztethető Schengennel. "Eddigi ismereteink szerint százszázalékosan" összeegyeztethető a schengeni előírásokkal és az uniós alapszerződéssel, hogy a dán hatóságok ismét bevezetik a szúrópróbaszerű vámellenőrzést a határtérségben - erről a magyar belügyminiszter csütörtökön beszélt Brüsszelben. Az EU soros elnökségét ellátó Magyarország belügyminisztere elnököl az uniós országok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozásán, amelyen áttekintik, hogyan érinti az észak-afrikai menekülthullám a belső határellenőrzést kiiktató schengeni rendszert.

Pintér Sándor elmondta azt is, hogy a korábbi hónapokban tárgyalásokat folytatott mások mellett a szerb belügyminiszterrel, és megállapodtak abban: Magyarország és Szerbia közös határellenőrzési pontot állít fel, "annak érdekében, hogy szűrni tudjuk közös elvek alapján azokat, akiknek várhatóan már nincs visszafelé jegyük, vagy nincs visszafelé út biztosítva".