Beleegyezett a jemeni elnök, hogy egy hónapon belül távozzon a hatalomból

Vágólapra másolva!
Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök szerdán megállapodott az ellenzékkel arról, hogy távozik, a megállapodást már szerdán aláírhatják. Ali Abdalláh Száleh egy hónapon belül távozhat, a hatalma ellen három hónapja tüntetők elégedetlenek a megállapodással, Száleh azonnali távozását követelik.
Vágólapra másolva!

Távozásáról szóló megállapodásban egyezett meg szerdán Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök és ellenzéke, s az erről szóló okmányt még szerdán aláírják - közölte egy ellenzéki vezető.

A Perzsa (Arab)-öböl melletti hat államot tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) közvetítésével létrejött egyezmény szerint a 33 éve hatalmon lévő Száleh egy hónapon belül távozik tisztségéből, s posztját az alelnöknek adja át, aki kiírja az elnökválasztást.

Az egyezmény aláírásának hírét az elnök egyik tanácsadója is megerősítette az al-Arabíja hírtelevízió szerint. Az eseményre már a múlt hét végén Szanaába érkezett Abdel-Latíf az-Zajáni, a GCC főtitkára.

Az utolsó pillanatig folyt az alkudozás arról, ki és milyen minőségben írja alá a már áprilisra elkészült megállapodást. Végül az az egyezség született, hogy a kormány nevében Ali Abdalláh Száleh ír alá mint elnök és mint a kormányzó párt vezetője.

A három hónapja az utcákon tüntetők közül azok, akik Száleh azonnali távozását akarják, elégedetlenek a megállapodással, és jelezték, hogy tovább folytatják tiltakozásukat. Szerdán lezárták az ország legnagyobb vörös-tengeri kikötőjét, Hodeidát, ahol szünetel a hajóforgalom, két nagyvárosban, Taizzban és Ibben pedig a dolgozók nagy része által támogatott sztrájkkal bénították meg az életet.