A francia médiahatóság érzékeny Strauss-Kahn bilincseire

Vágólapra másolva!
A francia médiahatóság felszólította az ország televíziós csatornáit, hogy korlátozzák az olyan felvételek sugárzását az IMF letartóztatásban lévő vezetőjéről, Dominique Strauss-Kahnról, amelyen bilincsben látszódik, mert az ellentétes a francia joggal.
Vágólapra másolva!

Felszólította Franciaország televíziós csatornáit a médiahatóság arra, hogy ne mutassák bilincsben Dominique Strauss-Kahnt, az IMF vezetőjét, aki a nyomozók szerint szombaton délután a Times Square-en található Sofitel hotelben megpróbált megerőszakolni egy 32 éves szobalányt.

A francia törvények szerint nem megengedett kényszerített helyzetben mutatni valakit mindaddig, amíg a bíróság el nem ítéli - írja a Wall Street Journal online kiadása.

A felhívás egybecseng több európai tisztviselő óvatosságával is, akik tartózkodtak a gyors véleménynyilvánítástól. A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble például azt mondta, hogy senki nem tudja, valójában mi történt vasárnap a szállodai szobában, és a nyugati kultúrában létezik az ártatlanság vélelme.

A keddi lapok Franciaországban címlapon hozták azokat a képeket Dominique Strauss-Kahnról, amelyek a New York-i tárgyalóteremben készültek arról az emberről, akiről sokan azt gondolták, hogy Franciaország következő elnöke lesz - emlékeztet a Wall Street Journal.

A francia jog tiltja a kamerákat a tárgyalóteremben is. Kahn támogatói, köztük a szocialista párt vezetője is kritikával illette, hogy az amerikai gyakorlat szerint közzétették ezeket a képeket, egyben felhívják a figyelmet arra, hogy ezzel megszegték a törvényt. Strauss-Kahn ügyvédje is bírálta, hogy mindenhol azt sugározták, erőszakkal kényszerítik ügyfelét az autóba, és még ha a bilincs nem látszott is, nyilvánvaló volt, hogy kényszerítették.

Rachid Arhab, a médiaszolgáltató hatóság tagja szerint a törvény attól függetlenül vonatkozik a képekre, hogy nem Franciaországban készítették őket. Olivier Ravanello, az i-Télé hírcsatorna vezető szerkesztője azonban úgy értelmezi a törvényt, hogy az nem vonatkozik a Franciaországon kívüli tárgyalásokra.