A börtönök zsúfoltsága miatt negyvenezer rabot engednek el Kaliforniában

Vágólapra másolva!
A 80 ezer férőhelyen közel 150 ezer rabot tartanak fogva kaliforniai börtönökben. Az elítéltek elégtelen orvosi és mentálhigéniai ellátást kapnak, ezért közülük negyvenezret két éven belül szabadon bocsátanak.
Vágólapra másolva!

Két év alatt negyvenezer rabot kell szabadon bocsátani a kaliforniai börtönökből, így döntött az amerikai Legfelsőbb Bíróság. Az indoklás szerint a túlzsúfolt börtönökben az elítéltek elégtelen orvosi és mentálhigiéniai ellátást kapnak. A 80 ezer fő számára megépített kaliforniai büntetés-végrehajtási intézetekben ugyanis jelenleg 145 ezer embert tartanak elzárva. A bíróság indoklása szerint az alsóbb szintű szövetségi bírói testület helyesen járt el, amikor a rabok alkotmányos jogainak helyreállítása érdekében korlátozta a börtönökben fogva tartottak számát.

Kaliforniában szigorú büntetési szabályok hatályosak, az amerikai állam úgynevezett "három dobás törvénye" (three strikes law) alapján készítette el a Fidesz is a három csapás törvény tervezetét. A javaslat egyik előterjesztője, Lázár János akkoriban elmondta: Kaliforniában úgy vezették be a törvényt, hogy annál, aki erőszakos, személy elleni bűncselekményt követ el, harmadik alkalommal automatikusan megsokszorozódik a büntetési tétel felső határa, vagy pedig tényleges életfogytiglant szabnak ki kötelező jelleggel. Lázár akkor azzal érvelt: Kaliforniában a bevezetéstől eltelt négy-öt év alatt 40 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma.