Több ENSZ-alkalmazottat megöltek tüntetők az afganisztáni Mazari-Sarífban

Vágólapra másolva!
Tüntetők rohanták meg pénteken az észak-afganisztáni Mazari-Sarífban lévő ENSZ-képviseletet, az  ENSZ-illetékesek szerint a halottak száma a 20-at is elérheti.
Vágólapra másolva!

Tizenkét embert, közöttük nyolc külföldi alkalmazottat öltek meg a helyi ENSZ-kirendeltségre rátörő tüntetők pénteken az észak-afganisztáni Mazari-Saríf városban - közölte a rendőrség. Atta Momamed Núr, Balh tartomány kormányzója szerint hét ENSZ-alkalmazott halt meg, a kirendeltség öt nepáli állampolgárságú biztonsági őre és két európai, egy férfi és egy nő. A kormányzó sajtótájékoztatóján elmondta: öt tüntető is meghalt és húszan megsebesültek. A kormányzó szerint a támadást magukat tüntetőknek álcázó fegyveresek követték el. ENSZ-illetékesek az esti órákban úgy nyilatkoztak, hogy a halálos áldozatok száma a 20-at is elérheti.

Az ENSZ-kirendeltségnél a pénteki ima után tüntetést tartottak, tiltakozásul amiatt, hogy az Egyesült Államokban a hírek szerint egy lelkipásztor márciusban elégette a muzulmán szent könyv, a Korán egy példányát. A tüntetők egy csoportja tüzet nyitottak az őrökre, majd behatolt az épületbe és gyújtogatott. Az AFP tudósítója szerint a tüntetők mintegy fél ezren voltak, míg a rendőrség szerint a számuk meghaladta az ezret.

Egy nevének elhallgatását kérő rendőrségi illetékes szerint a misszió vezetője is megsebesült. Az áldozatok között norvég, román és svéd állampolgárságúak vannak. A román külügyminisztérium nem tudta megerősíteni, hogy az áldozatok között román állampolgár lenne. Az afgán rendőrség szóvivője szerint két ENSZ-alkalmazottat lefejeztek. A sebesültek között volt egy orosz állampolgár is, akit kórházban ápolnak - közölte a moszkvai külügyminisztérium, amely felszólította az afgán kormányt és a nemzetközi biztonsági erőket az ENSZ-személyzet védelmére.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken a leghatározottabban elítélte a "felháborító és gyáva" támadást, amelyet "semmi sem indokolhat". Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár közleménye szerint "a támadások áldozatai az afgán népnek segítettek egy jobb életet építeni. Azzal, hogy őket vették célba, a támadók megvetését tanúsítottak mindazzal szemben, amit az ENSZ és a nemzetközi közösség valamennyi afgán javára igyekszik cselekedni".

Barack Obama amerikai elnök közleményében a "leghatározottabban" elítélte az ENSZ-iroda elleni támadást. Kabulban mintegy kétszázan tüntettek a pénteki ima után, tiltakozásul a koránégetés miatt. 2005-ben több mint 15 embert öltek meg több tüntetés során Afganisztánban az után a Newsweek amerikai magazinban megjelent téves hír után, amely szerint amerikai katonák állítólag megszentségtelenítették a Korán egy példányát a guantánamói börtönben.