Sorozatgyilkosság gyanúja vet árnyékot a New York-iak kedvenc strandjára

Long Island-i sorozatgyilkos, további emberi maradványokat keresnek Babilon-ban (New York),
Vágólapra másolva!
Közel egy évvel ezelőtt, egy rejtélyesen eltűnt prostituálttal kezdődött az a rendőrségi nyomozás, amely most izgalomban tartja New Yorkot. A város melletti sziget, Long Island egyik népszerű strandján legalább kilenc hullát találtak az utóbbi hónapokban, és a hatóságok arra gyanakodnak, hogy sorozatgyilkossal állnak szemben.
Vágólapra másolva!

Hétfőn újabb emberi maradványokat találtak a New York-iak kedvenc nyaralóhelyén, Long Islanden. Előbb egy keresőkutyás rendőr bukkant rá egy zsákra, benne "felső és alsó végtagokkal", az amerikai keleti part legfelkapottabb strandja, az évi hatmillió - elsősorban New York-i - látogatót vonzó Jones Beach közelében, majd pár órával később egy emberi koponyát is találtak a cserjésben egy néhány kilométerrel odébb fekvő madárrezervátum területén, alig 30 méternyire a szigetet átszelő úttól.

Azt még nem tudták megállapítani, hogy a maradványok ugyanahhoz vagy két különböző emberhez tartoznak-e, de a nyomozók arra gyanakodnak, hogy annak a feltételezett sorozatgyilkosnak az újabb áldozatát vagy áldozatait találták meg, akihez további nyolc ember halálát kötik. "Már van nyolc emberi maradvány Suffolk megyében, és most két újabbat találtunk. Az egész nagyon ijesztő" - idézte a New York Times Kevin Smitht, a Nassau megyei rendőrség nyomozóját. Ennek a megyének a hatóságai kutatják hétfőtől a szigeten átvezető útnak az ő oldalukra eső szakaszát.

"Meg akarnak ölni!"

A sorozat egy New Jersey-i prostituálttal kezdődött. Shannan Gilbertet utoljára tavaly májusban látták futva és segítségért kiabálva Oak Beach közelében. A kis óceánparti luxustelepülésen állt egykor a hírhedt Oak Beach Inn mulató, ahol feltalálták a Long Island Iced Tea koktélt. Gilbertet erre a településre invitálta egyik kuncsaftja, egy helyi üzletember. Azt nem tudni, hogy mi történt a találkozón, de a New York Post amerikai bulvárlap szerint utána látták a nőt, amint futva menekül, miközben azt kiabálja: "Meg akarnak ölni!" Mire azonban a szemtanú előkapta telefonját, és felhívta a rendőrséget, a nő már eltűnt az éjszakában.

Gilbert még fél órán át hívogatta a rendőröket mobiljáról, azt mondta nekik, hogy azt hiszi, Jones Beachen van (amely 23 kilométerre nyugatra fekszik Oak Beachtől), de nem találták ott - feltehetően nem is jutott el odáig. Az üzletember kuncsaftot tisztázták a gyanú alól, neki a hatóságok szerint nincs köze a nő eltűnéséhez.

Prostituált áldozatok

A rendőrök Gilbert nyomait követve kezdték átfésülni a tengerpartot, illetve a Long Islanden végighúzódó Ocean Parkway melletti tüskés, cserszömörcés, kullancsoktól hemzsegő bozótost. Gyakran tűzoltóautók vízszintesen kihúzott létráira kell állniuk, hogy átvizsgálhassák az alig járható területet, vagy emelőkosarakból, felülről szemlélik a felszínt.

Itt találták meg decemberben négy ember maradványait az Oak Beachtől néhány kilométerre nyugatra fekvő Gilgo Beachen. Ők is prostituáltak voltak, akárcsak Gilbert, és mindannyian a Craigslist hirdetési oldalon kínálták szolgáltatásaikat. A 2007 nyara és tavaly ősz között eltűnt Maureen Brainard, Melissa Barthelemy, Megan Waterman és Amber Costello egyaránt huszonéves volt, az amerikai sajtó - többek között a New York Post, és az ABC News hírtelevízió - értesülései szerint halálukat ugyanúgy fulladás okozta, és holttestüket egyaránt vászonzsákba burkolta gyilkosuk.

Forrás: AFP

A keresés március végén hozott megint eredményt, amikor újabb holttestre bukkantak az előzőektől nyugatabbra. Múlt hét hétfőn aztán további három, egymástól néhány száz méterre fekvő emberi maradvány került elő.

Nem illik a képbe

Mindegyikre az Ocean Parkwaytől északra fekvő bozótban bukkantak. A térséget kutató Suffolk megyei rendőrök a hétvégére jutottak az út rájuk eső szakaszának végére, a kutatást a Nassau megyeiek vették át, akik most hétfőn újabb emberi maradványokat találtak. A holttestek közül eddig csak a decemberben megtalált négyet tudták azonosítani, a többit nem, de az kiderült, hogy az újabban felfedezett áldozatok a korábban megtaláltaknál régebben kerülhettek oda, és nem voltak vászonba csomagolva.

Forrás: AFP

"Az egyik nem passzolt a többihez. Nagyon fiatal személyről van szó, gyerek vagy csecsemő lehet" - idézett a New York Post egy nyomozáshoz közel álló forrást. "Ha ez bebizonyosodik, akkor nem illik a mintába" - utalt arra a feltételezésre, hogy a gyilkosságok összefüggnek egymással.

A nyomozók úgy vélik, hogy sorozatgyilkossal állnak szemben, sőt a New York Post szerint azt gyanítják, hogy a Long Island-i holttestekkel - legalábbis a decemberben megtaláltakkal - ugyanaz az ember végezhetett, mint aki 2006-ban Atlantic Cityben gyilkolt meg ugyancsak négy prostituáltat. "Ez ugyanaz a fickó" - idézett a bulvárlap egy, a nyomozáshoz közel álló forrást.

Több gyilkos?

Közös vonás az áldozatok foglalkozása, és hogy holttestüket hasonló zsákokban dobták le egymáshoz közel, kihalt vízparti utak mellett. A decemberben megtalált áldozatok közül legalább az egyiket megfojtották, ahogyan a négy Atlantic City-i nőt is. A New York Times szerint ugyanakkor az még nem tisztázott, hogy a nyomozók találtak-e olyan nyomot, amely arra utalna, hogy az idén tavasszal megtalált áldozatokkal is ugyanaz végzett, mint a decemberiekkel. Nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy több gyilkos is ezt a helyszínt találta alkalmasnak arra, hogy megszabaduljon áldozatai holttestétől - jelentette az ABC News hírtelevízió weboldala.

Forrás: AFP/Stan Honda

Az ABC News szerint az újabb leletek - a végtagok és a koponya - után a rendőrök már azt is feltételezik, hogy a gyilkos vagy gyilkosok talán több áldozatot is feldaraboltak, és azt fontolgatják, hogy kiirtják a bozótost, hogy alaposabban átvizsgálhassák a környéket. A part menti vizeket is át fogják kutatni búvárokkal.

Az amerikai hírcsatorna úgy tudja, az első nyolc holttesttel kapcsolatban több ember szerepét is vizsgálják, aki a rendőrség, esetleg tűzoltóság kötelékében szolgált, vagy ezekhez a szervekhez köthető, és jól ismeri a környéket. A rendőrség azonban nem erősítette meg értesüléseiket.

Az ügyben egyelőre csak az a biztos, hogy Shannan Gilbert holtteste - akit a felsőtestében viselt fémimplantátum miatt könnyen azonosíthatnának - egyelőre nem került elő.