Könnygázzal oszlatták a tüntetőket Isztambulban

Isztambuli zavargások, Törökország, Istanbul
Vágólapra másolva!
Erőszakos tüntetésekbe torkollt a török választási bizottság azon döntése, amelyben többek közt kurd jelölteket sem engedett elindulni a júniusi választásokon, mivel terrorista kapcsolatokat sejt náluk. A rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta a kövekkel és molotovkoktélokkal támadó tüntetőket Isztambulban és több más városban.
Vágólapra másolva!

Kizárt a júniusi választásból tizenkét jelöltet a török választási bizottság, akik legalább fele a Kurd Béke és Demokrácia Párt tagja. A döntés miatt Isztambulban erőszakos tüntetés alakult ki - írta a Wall Street Journal (WSJ).

A török választási bizottság szerint korábban terrorista csoportokhoz álltak közel azok a kurd képviselőjelöltek, akiket emiatt nem engednek elindulni a júniusi parlamenti választáson. A kurd párt a választás bojkottálását tervezi válaszlépésként.

Az amerikai lap szerint Isztambul mellett több másik városban is forrongások alakultak ki, amelyeket a rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal igyekszik megfékezni. A lap tévéadásokra hivatkozva azt írta, hogy a tüntetők köveket és molotovkoktélokat dobáltak a rendőrökre. A WSJ azt írta, hogy "úgy tűnt, néhányan megsérültek".

A kurd párt társelnöke, Selahattin Demirtas azt mondta a török NTV televíziónak, hogy a júniusi választás nem lehet demokratikus, ezért arra kérte a többi - többek közt a kormánypárti - jelöltet is, hogy lépjenek vissza. Az egyik kormánypárti jelölt, Galip Ensarioglu azonban egy telefoninterjúban arra kérte a kurd jelölteket, hogy ne lépjenek vissza. "Mi más választás van, mint a választásokon való részvétel? A másik választás a fegyver lenne" - mondta.

Elemzőkre hivatkozva azt írta a lap, hogy az elmúlt években a katonai megoldásokról a politikai megoldásokra terelődött a hangsúly, a kurd párt lehetséges bojkottja azonban visszafordíthatja a folyamatot. A WSJ megjegyzi, hogy a török-kurd konfliktus 1984 óta 30-40 ezer életet követelt. A kurdok Törökország lakosságának 18 százalékát teszik ki.

Forrás: AFP/Mustafa Ozer
Könnygázzal oszlatták a tüntetőket