A palota ostromával folytatódik a hatalmi harc Elefántcsontparton

Vágólapra másolva!
Az elefántcsontparti lázadók szerint sikeresen elfoglalták az ország legnagyobb városában található elnöki palotát, ahol jelenleg is keresik a választásokat elveszítő, de hatalmát megtartó elnököt, Laurent Gbagbót. Abidzsánban nehézfegyverek ropogását hallani, miután éjjel megindult a polgárháború legfontosabb csatája, és a felkelők bombákat szóró ENSZ-helikopterek támogatásával betörtek a városba.
Vágólapra másolva!

Megindult a támadás hétfőn éjszaka az elefántcsontparti elnöki palota ellen - jelentette a BBC. Az ország legnagyobb városában, Abidzsánban kedd reggel nehézfegyverek hangját lehetett hallani nem sokkal azután, hogy az ENSZ és a francia hadsereg helikopterei is célpontokat bombáztak a palota közelében. Az ENSZ által illegitimnek tartott, hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbo elnök uralma a BBC helyszíni tudósítója szerint a végéhez közelít, a lázadók ugyanis állításuk szerint már be is törtek a palotájába.

A tavalyi elnökválasztásokat megnyerő, az ENSZ és az EU által is jogos elnöknek tekintett Alassane Ouattara csapatai hétfőn vonultak fel Abidzsán északi végén, hogy egy utolsó nagy rohammal elsöpörjék az előző elnökhöz hű csapatokat. A támadás kezdetén a BBC szerint több ezer harcos konvojban vonult be a városba északi irányból. A város központját robbanások rázták meg, a lakók pedig matracokkal takarták be az ablakaikat, hogy megvédjék magukat a repeszektől.

Ouattara kormánya kedden reggel bejelentette, hogy a katonáik elfoglalták Gbagbo rezidenciáját, de ezt egyelőre független forrásból nem sikerült megerősíteni. Ouattara egyik szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy tudomásuk szerint Gbagbo is az épületben van, de még nem találták meg. "Az épület sok emeletből áll, még keressük" - mondta a szóvivő, aki szerint Gbagbót le fogják tartóztatni, és "igazságot szolgáltatnak". A korábbi elnök egyik tanácsadója ugyanakkor Londonban tagadta a palota elfoglalásáról szóló állításokat, és a híreket propagandának, pszichológiai hadviselésnek nevezte. Délben Gbagbo más szóvivői is tagadták a palota bevételét.

Ouattara Franciaországba akkreditált nagykövete egy francia rádiónak azt mondta, hogy tudomása szerint Gbagbo már a megadásról tárgyalt, de nem mondta meg, hogy ezt honnan tudja. Gbagbo szóvivői szerint azonban szó sincs megadásról, a csapatok harcban állnak. A BBC abidzsáni riportere szerint a városban olyan hírek is terjednek, hogy Gbagbo csapatai elfoglaltak két hidat, a csata tehát még koránt sem dőlt el.

Villámgyors offenzíva

Múlt csütörtök óta Ouattara csapatai Elefántcsontpart szinte teljes területén offenzívát indítottak, hogy fegyverrel vessenek véget a december óta húzódó patthelyzetnek: a csapatok rendkívül gyorsan ellenőrzésük alá vonták az ország legnagyobb részét. A politikai konfliktus azért alakult ki, mert bár az ENSZ megfigyelői szerint Ouattara nyerte a decemberi elnökválasztást, Gbagbo azt csalásra hivatkozva semmissé nyilvánította, és nem adta át a hatalmat. A korábbi elnökhöz hű katonák az elmúlt hónapokban igyekeztek ellehetetleníteni Ouattarát, a múlt heti offenzíva idején azonban a hadsereg jelentős része a felkelők oldalára állt.

Forrás: AFP
Bombázzák Gbagbo fegyverraktárát (a támadásról videót itt talál)

Abidzsán Gbagbo legfontosabb erősségének számít, így a város ostroma a felkelők legnehezebb próbatétele, amelyre napok óta készültek. A városban az elhúzódó válság miatt élelmiszer- és vízhiány alakult ki, Gbagbo katonái pedig az elmúlt napokban folyamatosan támadták a lázadókat támogató ENSZ abidzsáni székházát (A helyi ENSZ-misszió szóvivőjével a helyzetről készített interjúnkat itt találja).

A városban 1650 francia katona állomásozik, akik elfoglalták a nemzetközi repteret, és a külföldi (főleg francia) állampolgárokat menekítik ki a városból. A franciák és a városban állomásozó ENSZ-egységek feladata a civilek megvédése, ennek ellenére hétfőn éjjel helikopterekkel támadták Gbagbo csapatait. Gbagbo egyik tanácsadója ezt úgy értékelte, hogy Franciaország "hadat üzent Elefántcsontpartnak", a helyi ENSZ-misszió vezetője szerint azonban csak a civilek védelmében hajtottak végre légi csapásokat, mert a kormányerők nehéz fegyverekkel lőtték az embereket a városban.

"Le kellett szedni"

Bár az ENSZ igyekezett tagadni, hogy hadműveleteikkel és légi csapásaikkal a lázadókat támogatják, más források ezt valószínűsítik. Az Independent brit napilapnak egy meg nem nevezett, magas rangú diplomata azt mondta, hogy a birtokában van egy térkép, amelyen kék matricák jelzik a stratégiai fontosságú célpontokat. A diplomata szerint a hat matrica által jelőlt célpontot "kellett leszedni" Abidzsán sikeres ostromához, és az ENSZ helikopterei ebből ötöt le is bombáztak.

Forrás: AFP
Francia katonák Abidzsán repülőterén

A BBC szerint az ENSZ Mi-24-es helikopterei öt célpontot lőttek, többek között Gbagbo elnöki rezidenciáját is. A palotán kívül helikopterről lőtték a Gbagbo elnökhöz hű Köztársasági Gárda bázisát, az állami televízió épületét, egy félkatonai támaszpontot és egy fegyverraktárat is (erről videót itt nézhet). Kedd délelőtt Gbagbo táborából olyan hírek érkeztek, hogy a helikopteres légi csapásoknak "sok áldozata van", de egyik célpont sem került a lázadók kezére. Nicolas Sarkozy francia elnök közben közleményben jelentette be, hogy az ENSZ-főtitkár kérésére engedélyt adott a francia csapatok bevetésére, így azok az ENSZ erők segítségére siethetnek a harcokban (a légi csapásról korábbi cikkünkben, itt olvashat részleteket).

Az elefántcsonparti konfliktus okairól és hátteréről itt olvashat bővebben, a múlt heti eseményekről pedig itt talál összefoglalót.