Egy lövészklub tagja volt a holland ámokfutó

Vágólapra másolva!
Öt fegyverre volt engedélye, és egy lövészklub tagja is volt az a 24 éves holland férfi, aki szombaton legalább hat ember életét kioltotta egy holland bevásárlóközpontban, majd magával is végzett.
Vágólapra másolva!

Egy lövészklub tagja volt, és számos fegyverre volt engedélye annak a férfinak, aki szombat délben kezdett lövöldözni egy holland város bevásárlóközpontjában - közölték a hatóságok. Az ámokfutó hat embert gyilkolt meg, és legalább tíz másikat megsebesített, mielőtt magával is végzett volna. A hatóságok szerint a férfi automata fegyvert használt, a sebesültek közül négy ember állapota kritikus, öten pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A férfi gyerekeket is megsebesített, de egyelőre nem tudni, hogy van-e gyermek áldozata a lövöldözésnek - írja a BBC brit közszolgálati médium.

Az Amszterdamtól délre fekvő Alphen aan den Rijn városban lövöldöző férfi a holland ügyészség szerint ismert volt a rendőrség előtt. Korábban illegális fegyverbirtoklásért emeltek ellene vádat, de azt később ejtették. Kitty Nooy, a hágai ügyészség egyik illetékese elmondta, hogy a 24 éves Tristan van der Vlis a városban élt az apjával, tagja volt egy holland lövészklubnak, ahol összesen öt lőfegyver tartására kapott engedélyt. "Három lőfegyver volt a tulajdonában, de egyelőre nem tudjuk, hogy a lövöldözés során ezek egyikét használta-e" - fogalmazott Kitty Nooy.

Az ügyészségi munkatárs szerint a férfi búcsúlevelet hagyott hátra, ám erről egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket. Az ámokfutó kocsijában egy másik levelet is találtak a nyomozók. A bevásárlóközpont parkolójában álló fekete Mercedesben talált írás szerint a férfi robbanószerkezeteket helyezett el a város három másik bevásárlóközpontjában is. Kitty Nooy ugyanakkor arról sem számolt be, hogy valóban találtak-e pokolgépeket a város üzletközpontjaiban, amelyeket a lövöldözés után kiürítettek.

A lövöldözés nagyjából szombat délben kezdődött a családokkal és gyerekekkel zsúfolt Ridderhof bevásárlóközpontban. Szemtanúk elmondása szerint a katonai mintázatú ruhát viselő, nagydarab férfi nagyjából 15 percen át lövöldözött a vásárlókra válogatás nélkül, hatalmas pánikot okozva. A hetvenezres városban április elején is történt lövöldözés, de a hatóságok szerint nincs összefüggés a két eset között.