A tűzzel játszik a megszorítást tervező amerikai ellenzék

Amerikai választások, a demokraták öszvére és a republikánusok elefántja
Vágólapra másolva!
Az Obama-kormányénál jóval ambiciózusabb költségvetési tervet készített a republikánus alsóházi többség - írta a Washington Post. A jövő évben azonban elnökválasztást tartanak, ezért az ellenzéki republikánusoknak óvatosan kell nekikezdeniük a több mint ezermilliárd dolláros hiány lefaragásának.
Vágólapra másolva!

Ambiciózus, de politikailag veszélyes költségvetési programtervet hozott nyilvánosságra az amerikai alsóházban többségben lévő, de ellenzéki Republikánus Párt - írta a Washington Post amerikai napilap. A 2012-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetésben számolnak egy tízéves államadósság-csökkentő programmal is, amely célja a 14 000 milliárd dolláros adósság leküzdése.

A Washington Post szerint a kiadáscsökkentés elsősorban belföldi tételekre vonatkozik, és alapvetően írja felül az Obama-kormányzat által megvalósított egészségügyi programot. Nem érinti azonban a szövetségi társadalombiztosítást, amely közel 60 millió idősnek és rászorulónak nyújt támogatást, és egyben a legnagyobb szövetségi program. Később azonban rákényszerítenék Obama elnök kormányát, hogy növelje a nyugdíjkorhatárt és csökkentse a nyugdíjnövekedést a magasabb jövedelmű dolgozóknál.

A "Jólét felé vezető út" elnevezésű dokumentum azzal számol, hogy egy évtized alatt 6200 milliárd dollárral csökkentik a kiadásokat a jelenlegi pályához képest, és ez 5800 milliárddal több, mint amivel az Obama-kormány számolt. A Washington Post ugyanakkor megállapította, hogy a republikánus terv 2012-re alig csökkentené a kiadásokat, amely miatt csak kevéssel kerülne 1000 milliárd dollár alá a költségvetési deficit.

A cél az volna, hogy tíz év alatt 400 milliárd dollárra faragják a hiányt. A lap szerint ez ambiciózusabb terv, mint Obamáé, de még így is 30 évbe telne, mire eltűnne a deficit, amely miatt a nettó (vagyis az inflációval nem korrigált) államadósság jövőre 16 000, 2021-re 23 000 milliárd dollárra hízna. (Igaz, figyelembe kell venni az inflációt is, ráadásul az adósságszintet a gazdaság teljesítményéhez, a GDP-mutatóhoz mérik, amely növekedés esetén javítja majd az arányt.)

A tavaly őszi alsóházi választásokon többséget szerző republikánusok kompromisszumra kényszeríthetik a demokrata párti Barack Obama elnököt, mivel a költségvetés elfogadásához az ő hozzájárulásuk is szükséges. Az idén októberben kezdődő, de a 2012-es pénzügyi év költségvetésének nevezett büdzsével mindkét politikai oldalnak óvatosan kell bánnia - ez magyarázhatja, hogy a jövő évre miért terveznek még viszonylag magas kiadásokkal.

2012 novemberében tartják ugyanis a következő elnökválasztást az Egyesült Államokban, ahol a Demokrata Párt a jelenlegi elnököt, Barack Obamát indítja, republikánus ellenfele esélyeit viszont nagyban rontaná egy kemény megszorító csomag, amelyhez a párt nevét tapasztanák a választók.

Barack Obama elnök és demokrata támogatású kormánya, illetve a republikánusok igyekeznek az idei év finanszírozására vonatkozó megállapodást is elérni. A Financial Times szerint azonban kedden nem tudtak megegyezni, így egyre inkább szorít az április 8-án lejáró finanszírozási határidő, ami elmulasztása úgynevezett pénzügyi leállást idézne elő, amelyre 1990 óta nem volt példa.