A szíriai hadsereg Deraa városát támadja

Vágólapra másolva!
Páncélozott harcjárművek támogatásával a szíriai biztonsági erők több száz tagja hatolt be hétfőn Deraa városába, ahol korábban kormányellenes tüntetések zajlottak. Jogvédő csoportok szerint az öt hete tartó harcoknak több mint négyszáz halálos áldozata van Szíriában.
Vágólapra másolva!

A szíriai Deraa városát támadja a hadsereg. Ebben a városban kezdődtek a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni tiltakozások öt héttel ezelőtt. Az ország déli részén fekvő városba több száz katona vonult be harckocsik és más páncélozott járművek mögött. Egy, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó aktivista szerint a katonák összevissza lövöldöznek. A városban nincs áram, telefonálni pedig szinte lehetetlen - tette hozzá. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió úgy tudja, hogy már öten meghaltak.

Ellenzéki erők beszámolóiból kiderült az is, hogy szíriai katonák a fővárostól, Damaszkusztól északkeletre fekvő Dumában megöltek húsz embert, az Emberjogok Szíriai Megfigyelője elnevezésű csoport szerint Dzsabla városában 13 civilt gyilkoltak meg a biztonságiak. Az öt hete tartó harcoknak több mint négyszáz halálos áldozata van.

Vasárnap a szíriai rendőrség több városban is ellenzéki aktivisták tucatjait vette őrizetbe, nem egészen egy héttel azután, hogy Bassár el-Aszad elnök aláírta az 50 éve érvényben levő rendkívüli állapot feloldásáról szóló törvényt. Ammar Kurábi, a szíriai emberi jogi országos szervezet vezetője szerint főképpen Damaszkuszban vettek őrizetbe aktivistákat, feltehetően tüntetések engedély nélküli megtartásáért vonják majd felelősségre őket. A rendkívüli állapot előírásait felváltó új szabályozás szerint ugyanis belügyminisztériumi engedély kell a tüntetésekhez, amit lényegében a tüntetések betiltásaként értelmeznek az ellenzékiek.