Újabb minisztercserékkel csitítaná a tüntetőket az ománi szultán

Ománi tüntetők, 2011.02.28.
Vágólapra másolva!
A politikai reformokat és munkahelyek létrehozását követelő tüntetésekre válaszul az ománi szultán menesztette az ország biztonságáért felelős, valamint a palota ügyeinek miniszterét. Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán néhány napja a munkanélküli segély összegének megemelését ígérte meg.
Vágólapra másolva!

Leváltotta az ománi szultán az ország biztonságáért felelős minisztert, valamint a palota ügyeinek miniszterét, miközben a monarchia több városában ismét százak tüntettek, hasonlóan az előző napokhoz. Egy héttel ezelőtt is kormányátalakítást hajtott végre a szultán, akkor hat miniszterét cserélte le, és új tanácsadókat is kinevezett.

Az uralkodónak azonban csalatkoznia kellett abban a reményében, hogy a kormány átalakításával elejét tudja venni a további tiltakozásoknak. A tüntetések átterjedtek a kulcsfontosságú olajkitermelő térségre is, így a fővárostól, Maszkattól mintegy 500 kilométerre délnyugatra fekvő Hajmában szombaton ülősztrájkot tartottak. A tüntetők azt követelik, hogy a kormány fordítson több pénzt a régióra. Jelszavakat nem skandálnak, de a magasba tartott transzparensekre olyan feliratok kerültek, mint "Elég a korrupcióból, hozzanak létre munkahelyeket". Békés tüntetések voltak szombaton a déli Szalála és az északi Szuhár városban is.

Múlt vasárnap rendőrök hat embert öltek meg, amikor gumilövedékekkel tüzet nyitottak a politikai reformokat követelő, kődobáló tüntetőkre Szuhárban. A szultán, hogy lecsendesítse az elégedetlenkedőket, azt ígérte, 50 ezer munkahelyet létesítenek, a munkanélküli segély havi összegét pedig 390 amerikai dollárnak megfelelő összegre emelik.

Az 1970 óta hatalmon lévő Kábúsz szultán szigorú ellenőrzése alatt tartja az Arab-félsziget délkeleti végében elterülő országot, amely a túlparti Iránnal együtt felügyeli a Hormuzi-szoros hajóforgalmát. Itt halad át a világ olajtartályhajó-forgalmának mintegy 40 százaléka.

A nőknek 1994 óta választójoga van Ománban

Ománban január közepén kezdődtek néhány száz fős tüntetések a magas árak és a korrupció ellen. A monarchiában ritkának számító jelenséget vélhetőleg a tunéziai fordulat eseményei váltották ki. Egy hónappal később a hatóságok 364 dollárról 520-ra emelték a magánszektorban dolgozók minimálbérét, február 18-án azonban ismét fizetésemelést és politikai reformokat követelő tüntetés volt a főváros Maszkatban.

Az alkotmányos monarchiaként működő Omán az első öböl menti állam volt, ahol - 1994-ben - a nők megkapták a választójogot. Utcai megmozdulások szervezése, valamint szakszervezetek és pártok alakítása azonban szigorúan tilos.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html