Újabb korrupciós vád a letartóztatott korábbi horvát kormányfő ellen

Vágólapra másolva!
Az ausztriai letartóztatásához vezető korrupciós vádak után újabbak érték Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnököt, ezúttal külügyminiszter-helyettesi pozíciójánál talált gyanú miatt. A vád szerint félmillió eurót kapott egy banki szerződés fejében.
Vágólapra másolva!

Újabb korrupciós vád érte Ivo Sanader volt horvát kormányfőt - írta pénteki számában a Jutarnji list című zágrábi napilap.

A vádak szerint a konzervatív politikus 1995 márciusában külügyminiszter-helyettesként, átszámítva félmillió euró jutalékot kapott jogellenesen a Hypo-Alpe-Adria banktól azért, mert közvetítésével a fiatal horvát állam tízmillió euró hitelt vett föl a pénzintézettől - írta az újság ügyészségi forrásokra hivatkozva.

Úgy tudni, ebből a pénzből nyitottak meg horvát diplomáciai képviseleteket New Yorkban, Rómában, Prágában, Madridban, Athénban. Az ügyre a horvát korrupcióellenes hivatal és az osztrák hatóságok közös munkája nyomán derült fény - írta a Jutarnji list.

Sanader 2003 végétől 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, amikor váratlanul lemondott. December elején fogták el egy osztrák autópályán, állítólag Münchenen át az Egyesült Államokba akart utazni. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el állami pénzeket, ezért kérték a kiadatását, amelyet Ausztria meg is ígért. Ugyanakkor ott is nyomozás folyik ellene pénzmosás gyanújával.

Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat, azt mondja magáról, csak párttársa, az őt a miniszterelnöki székben követő Jadranka Kosor ármánykodásának áldozata. Ugyanakkor az Interpol tavaly decemberben megtalálta Sanader két titkos bankszámláját, az egyiket a saját, a másikat apja nevén fenntartva.

Podravka-ügy

Sanadert különböző korrupciós ügyek, köztük a Vegeta ételízesítőiról ismert Podravka élelmiszer-ipari vállalathoz kapcsolódó tranzakciók miatt kereste már a zágrábi rendőrség. A Podravka korrupciós ügye 2009 október elején robbant ki: akkor hat, tavaly januárban pedig további tíz vállalati vezetőt vettek őrizetbe 35 millió eurós sikkasztás gyanúja miatt.

A Podravka legnagyobb részvényese - 26 százalékos tulajdonrésszel - a horvát állam, a gyanú szerint a cég vezetői különféle pénzügyi manőverekkel, a vállalat pénzeszközeit felhasználva megszerezték a vállalat részvényeinek 25 százalékát.

A Hina horvát hírügynökség pedig azt állította, különös hitelszerződést kötött az OTP és a Podravka, amely mögött Damir Polancec volt gazdasági miniszter és a Mol megállapodása állhat. A hírügynökség szerint a Podravka a Mol segítségével kapott hitelt az OTP-től, hogy abból a horvát cég vezetése megvásárolja az élelmiszer-ipari vállalatot, miközben a magyar olajcég ezért cserébe kapta meg az irányítást az INA fölött tavaly nyáron. A magyar cégek azonban cáfolták a vádakat.