Alkotmányreformot és bővülő szabadságjogokat ígér a marokkói király

Vágólapra másolva!
Kiszélesítik az egyéni és kollektív szabadságjogokat, erősebb szerepet kapnak a politikai pártok, és több jogot biztosítanak a helyhatóságoknak - egyebek mellett ilyen változásokat ígért a nemzethez intézett szerdai televíziós beszédében VI. Mohamed marokkói király.
Vágólapra másolva!

"Erős lökést akarok adni a folyamatban lévő mélyreható reformfolyamat dinamikájának" - így indokolta VI. Mohamed marokkói király azokat az alkotmányos változásokat, amelyek elindítását szerda este jelentette be a néphez intézett televíziós beszédében.

Az uralkodó először fordult a néphez azóta, hogy február 20-án politikai és társadalmi reformokat követelő tüntetéssorozat indult az országban fiatalok felhívására.

A király a tervezett reformokat hét pontban összegezte. Eszerint az új alaptörvény értelmében a miniszterelnököt nem a király nevezi majd ki, hanem az a politikai párt jelölheti, amely győzelmet arat a parlament alsóháza, a képviselőház tagjainak választásán. A végrehajtó hatalom vezetőjeként a miniszterelnök felel majd teljes mértékben a kormány és a közigazgatás munkájáért, a kormányprogram megvalósításáért.

A jogállamiság megszilárdításának jegyében kibővítik az egyéni és a kollektív szabadságjogokat, és megerősítik az emberi jogok rendszerét. Az igazságszolgáltatást független hatalmi ággá tervezik alakítani, az országot pedig decentralizálják, hogy nagyobb jogköröket biztosítsanak a helyhatóságoknak.

A király bejelentette, hogy bizottságot alakít az alkotmány felülvizsgálatára. A testületnek legkésőbb júniusra kell kialakítania javaslatait, s az új alkotmány tervezetét később népszavazásra viszik.

Marokkó első alkotmányát 1962-ben fogadták el, s az alaptörvényt azóta többször is módosították, legutóbb 1996-ban.

Az arab világon demokráciakövetelő tüntetések sorozata söpört végig azóta, hogy tömegdemonstrációk hatására január 14-én megbukott Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök. Februárban az országát csaknem három évtizede irányító Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kényszerült távozásra, Líbiában pedig az ellenzék fegyveres harcokat vív a 41 éve hatalomra került Moammer Kadhafi vezetőt támogató erőkkel.

VI. Mohamed király 1999-ben került trónra, s uralkodása alatt komoly reformokat hajtott végre. A kormány intézkedéseket tett az emberi jogok megsértéséinek visszaszorítására, a szegénység enyhítésére és az írástudatlanság felszámolására. A hatóságok többször hangsúlyozták, hogy a tüntetésekre szólító felhívások és maguk a demonstrációk is a politikai nyitottságot mutatják